Британците сега правят по-малко секс в сравнение с предишните години. Това показва голямо национално проучване, цитирано от британските медии.

Констатациите, публикувани в British Medical Journal, показват, че близо една трета от мъжете и жените не са правили секс през последния месец. Това е увеличение в сравнение с 2001 г., когато около една четвърт от анкетираните 34 000 души не са правили секс.

По-малко от половината мъже и жени на възраст от 16 до 44 години правят секс поне веднъж седмично, показват отговори.

Хората над 25 години и двойките, които са женени или живеят заедно, са причина за най-големия спад в сексуалната активност през изследвания 21-годишен период.

Данните, които изследователите са проучили, са получени от три последователни вълни на Британското национално проучване на сексуалните нагласи и начин на живот, проведено през 1991, 2001 и 2012 г. Те дават моментна снимка на сексуалното поведение сред британците.

Според най-скорошното проучване:

  • По-малко от половината (41%) от хората на възраст между 16 и 44 години са правили секс поне веднъж седмично през последния месец.
  • Процентът, който не съобщава за секс през последния месец, се е увеличил - от 23% на 29,3% сред жените и от 26% на 29,2% при мъжете между 2001 и 2012 г.
  • Делът, който съобщава за секс 10 или повече пъти през последния месец, е намалял - от 20,6% на 13,2% при жените и от 20,2% на 14,4% сред мъжете в периода между 2001 и 2012 г.
  • Средният брой пъти, в които хората на възраст между 35 и 44 години са съобщили, че са правили секс през последния месец, е намалял от четири на два пъти сред жените и от четири на три сред мъжете.

Изследователи от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина изтъкват, че намаляването на практикуването на секс е наблюдавано сред хора, които преди това са били сексуално активни, а не че има повече хора, които са решили да запазят девствеността си.

Въпреки че хората под 25-годишна възраст и тези, които в момента са сами, е по-малко вероятно да са сексуално активни, най-рязкото намаляване на сексуалната честота е сред по-възрастните женени или съжителстващите двойки.

Половината от жените и почти две трети от мъжете в последното проучване са заявили, че биха искали да имат повече секс.

Това желание е било изразено по-често от хора, които са женени или живеят заедно като двойка, което според учените e "основание за тревога".

Водещият изследовател проф. Кай Уелингс заяви, че "много забързаното темпо на съвременния живот" може да е причина много хора да имат по-малко секс.

"Интересното е, че най-засегнатите са в средата на живота си - така нареченото поколение "сандвич". Това са мъже и жени, които често жонглират с работата, грижите за децата и отговорностите към родителите, които остаряват", изтъква професорът.

Може би пък социалният натиск да се преиначава действителната сексуална активност може да е намалял, докато равенството между половете означава, че сега жените могат да бъдат по-малко предразположени да посрещат сексуалните нужди на партньора си, независимо от техните собствени, посочват още изследователите.

Спадът на правенето на секс съвпада с нарастването на използването на социалните мрежи и глобалната рецесия, които може да са други фактори, допринасящи за това.