Най-голямата суша в Италия от десетилетия понижи нивото на езерото Гарда, най-голямото езеро в страната, до почти най-ниското му ниво, регистрирано някога, разкривайки невиждани досега участъци от дъното му и затопляйки водата до температури, които се доближават до средните за Карибско море, предава Associated Press.

Туристите, които се стичат до популярното северно езеро откриват много различен пейзаж от този, с който са свикнали през последните години. Обширен участък от бели скали се простира далеч от нормалната брегова линия, ограждайки южния полуостров Сирмионе с жълт ореол между зелените нюанси на водата и дърветата на брега.

"Идвахме миналата година, хареса ни и се върнахме тази година", каза туристката Беатрис Маси, докато седеше на скалите. "Открихме, че пейзажът се е променил много. Бяхме малко шокирани, когато пристигнахме, защото водата я нямаше."

В Северна Италия не са падали значителни валежи от месеци, а снеговалежите тази година бяха със 70 процента по-малки, пресушавайки важни реки като По, която тече през селскостопанската и индустриална сърцевина на Италия. Много европейски страни, включително Испания, Германия, Португалия, Франция, Нидерландия и Великобритания, преживяват суши това лято, което навреди на фермерите и на речния транспорт и принуди властите да ограничат използването на вода.

Безпрецедентна суша в Западна Европа

Безпрецедентна суша в Западна Европа

Много водоеми и реки са пресъхващи или пресъхнали

Пресъхналата река По, най-дългата река в Италия, вече причини милиарди евро загуби на фермерите, които обикновено разчитат на нея за напояване на реколтата си.

За да компенсират, властите позволиха на повече вода от езерото Гарда да изтече към местните реки - 70 кубични метра вода в секунда. Но в края на юли те намалиха този обем за да запазят езерото и финансово важния туризъм, свързан с него.

С 45 кубически метра вода в секунда, отклонявани към реките, езерото в петък беше близо до рекордно ниските нива през 2003 и 2007 г.

Кметът на Гарда Давиде Бединели каза, че трябва да защити както фермерите, така и туристическата индустрия. Той настоя, че летният туристически сезон върви по-добре от очакваното, въпреки отменените резрвации, предимно от германски туристи, по време на последната гореща вълна в Италия в края на юли.

"Сушата е факт, с който трябва да се справим тази година, но туристическият сезон не е в опасност", написа Бендинели в публикация във "Фейсбук" от 20 юли.

Той потвърди тогава, че езерото губи по два сантиметра вода на ден.

Междувременно температурата на езерото е над средната за август, според seatemperature.org. В петък водата на Гарда беше почти 26 градуса по Целзий, с няколко градуса по-топла от средната августовска температура от 22 градуса и близо до средната за Карибско море от около 27 градуса .