Известният аржентински публицист Абел Басти, който стана известен със сензационните си изследвания за историята на нацизма, в своята последна книга потвърждава, че Адолф Хитлер и неговата жена Ева Браун, след май 1945 год. са се крили дълги години в Аржентина. Това съобщава агенция РИА новости.

В книгата „Хитлер в Аржентина", която ще излезе в края на седмицата, Басти се позовава на свидетелства на очевидци, които са се срещали с фюрера в различни точки на страната и цитира секретни документи на ФБР, потвърждаващи тази версия.

По данни на автора, Хитлер и съпровождащите го лица, не повече от 7 души, са слезли от немска подводница в малкия залив Калета-де-лос-Лорос, разположен в южната провинция Рио-Негро, между юли и август 1945 года.

След транспортирането на главата на третия Райх, Ева Браун и останалите подводницата и още две подводни лодки, пристигнали с тях, били потопени.

С помощта на специални прибори ние фиксирахме, че в района на патагонското крайбрежие, на дълбочина от 30 метра, са затрупани с пясък три германски подводни лодки, за потапянето на които не се споменава в нито един архив на военоморските сили и министерството на отбраната. До края на последната световна война Аржентина не се е опитвала да влиза в бой с германския флот. Напротив, тази находка още един път свидетелства за това, че немските кораби не само са влизали в аржентински териториални води, но и неведнъж са спирали до бреговете на Патагония", пише в книгата си Басти.

По думите на Басти съществуват неопровержими доказателства за срещи на Хитлер с избягалия хърватски диктатор Анте Павлич в град Мар-дел-Плата, разположен недалече от Буенос-Айрес.

Според версията на Басти, в средата на 60-те години на миналия век, Хитлер е преминал в съседен Парагвай под крилото на диктатора Алфредо Стреснер, известен със своето преклонение пред главата на Третия райх и нацисткия "нов ред".