Твърде голямото киснене във "Фейсбук" по Коледа - и виждайки всички онези "перфектни" семейства и празнични снимки - е по-вероятно да ви накара да бъдете нещастни, отколкото празнично настроени. Това показва ново научно изследване, цитирано от БиБиСи.

Проучването на Копенхагенския университет показва, че прекомерната употреба на социалните медии може да създаде чувство на завист.

Учените специално предупреждават относно отрицателното въздействие на "кисненето" в социалните медии, без да се свързвате с никого.

Заключението на проучването е, че следва да се взема почивка от социалните медии.

В изследването, в което участие са взели повече от 1000 участници, повечето жени, се изтъква, че "редовното използване на социални мрежи като "Фейсбук" може да се отрази негативно на емоционалното ви добруване и удовлетвореност от живота".

Изследователите предупреждават за завист и "влошаване на настроението" от прекарването на твърде дълго време в социалните медии, взирайки се в историите на другите там, като негативните чувства и настроения са предизвикани от "нереалистични социални сравнения".

Активното участие в разговори и свързването с хора в социалните медии изглежда да е много по-положителен опит, показва още изследването, публикувано в сп. "Киберпсихология, поведение и социални мрежи".

Това изглежда е много по-малко потискащо от "пасивното" сърфиране в социалните мрежи, при което се "кисне" в тях, без да се участва.

Друг подход за подобряване на добруването, изтъкват експертите, е да спрете да използвате социалните медии в продължение на седмица, но само ако можете да устоите на изкушението да погледнете всички онези непоносимо самодоволни снимки на хора, отишли на ски ваканция...