Властите в Лондон пуснаха в действие мащабна система за отдаване на велосипеди под наем с цел да направят транспорта в града по-екологичен, предаде АФП.

Кметът на града Борис Джонсън, който е запален колоездач, изрази надежда, че колелата ще станат типична за Лондон гледка, подобно на двуетажните автобуси и черните таксите.

С помощта на велосипедите Лондон трябва да стане „по-зелен" преди провеждането на летните олимпийски игри в британската столица през 2012г.

5000 колелета, поставени на 315 станции в близост до знакови за града места, вече чакат желаещи да завъртят педалите от точка А до точка Б.

Първите 30 минути са безплатни, като след това таксата се повишава, като стига до 1 паунд на ден, 5 - за седмица и 45 годишно. Желаещите да използват колело под наем трябва да се регистрират предварително и ще заплащат екологичното си придвижване с кредитна карта.

Системата все още не работи на пълни обороти, но въпреки техническите проблеми в началото, отзивите от гражданите са подчертано положителни.

Подобна система на име „Велиб" функционира успешно в Париж от 2007г., като там вече има цели 1 800 станции за велосипеди под наем.

Желанието на властите в Лондон е 100% от посетителите на олимпиадата през 2012г. да се придвижват до спортните съоръжения чрез градския транспорт, пеша или с колело. Бяха направени сериозни инвестиции за развиване на метрото, но все още се смята, че лондонският трафик представлява проблем.