Английска математичка създаде формула за идеалната палачинка, пише в. Дейли Телеграф.

Д-р Рут Феърлав съставила сложната формула, за улеснение на готвачите по света. Според нея най-голямо значение за успешната порция е температурата на нагрятия котлон, както и пухкавината на разбитата смес.

В целият си вид рецептата е следната :100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E)

В сложното уравнение L представлява броят на бучките в тестото, а С е неговата консистенция. Буквата F отразява най-лошия резултат, k е идеалната консистенция, T означава сгорещеността на тигана.

Идеалната температура на тигана е представена от буквата m, а S е времето, за което сместа трябва да престои преди да бъдат направени палачинките. Е-показва колко трябва да престоят сготвените палачинки преди да бъдат изядени.

Математичката стигнала до уравнението заради дъщерите си, които обожавали закуската.

Според математичката колкото по-близо до 100 е резултатът, толкова по-вкусна е палачинката.

"Първото нещо, което трябва да направите е, да сгорещите съвсем точно тигана. Когато олиото започне леко да дими, трябва да сложите сместа в тигана", обяснява домакинята.

Следващото важно нещо е във течното тесто да няма бучки., а сместа да пада леко.

"Трябва да оставите сместа за 20 минути, така че брашното да може да поеме млякото", каза още тя.

Убедете се, че сте направили палачинка със среден размер, тъй като ако е прекалено голяма, ще бъде много трудно да я обръщате, съветва още изобретателката.