Английска математичка създаде формула за идеалната палачинка, пише в. Дейли Телеграф.
Д-р Рут Феърлав съставила сложната формула, за улеснение на готвачите по света. Според нея най-голямо значение за успешната порция е температурата на нагрятия котлон, както и пухкавината на разбитата смес.
В целият си вид рецептата е следната :100 - [10L - 7F + C(k - C) + T(m - T)]/(S - E)
В сложното уравнение L представлява броят на бучките в тестото, а С е неговата консистенция. Буквата F отразява най-лошия резултат, k е идеалната консистенция, T означава сгорещеността на тигана.
Идеалната температура на тигана е представена от буквата m, а S е времето, за което сместа трябва да престои преди да бъдат направени палачинките. Е-показва колко трябва да престоят сготвените палачинки преди да бъдат изядени.
Математичката стигнала до уравнението заради дъщерите си, които обожавали закуската.
Според математичката колкото по-близо до 100 е резултатът, толкова по-вкусна е палачинката.
"Първото нещо, което трябва да направите е, да сгорещите съвсем точно тигана. Когато олиото започне леко да дими, трябва да сложите сместа в тигана", обяснява домакинята.
Следващото важно нещо е във течното тесто да няма бучки., а сместа да пада леко.
"Трябва да оставите сместа за 20 минути, така че брашното да може да поеме млякото", каза още тя.
Убедете се, че сте направили палачинка със среден размер, тъй като ако е прекалено голяма, ще бъде много трудно да я обръщате, съветва още изобретателката.
иванчо
на 24.02.2009 в 13:55:53 #7Тая вече и омръзна да си чеше между краката. Формули вече създава! Да ви имам проблемите!
simon
на 24.02.2009 в 13:35:40 #6То сьс формули ако ставаше всички готвачи щяха да учат висша математика и вместо кебапчета щяхме да ядем уравнения и полиноми.
humunculus
на 24.02.2009 в 13:35:14 #5Те това вече е за Нобелова награда...
Само дето, няма за математика...
Но може да и дадат наградата за физика...

отдалече
на 24.02.2009 в 13:33:23 #4Звучи доста по-интересно и полезно от дисертацията на Серьожата.
Arhangel
на 24.02.2009 в 13:32:10 #3За коя палачинка?! За тази дето и е между двете бедра?

boris
на 24.02.2009 в 13:29:46 #23:5:8! перфектната формула!
android
на 24.02.2009 в 13:26:23 #1Ето това вече е УНИКАЛНА глупост
