Европейската комисия ще отпусне средства за проект, който цели да проучи дали на бутилките с алкохолни напитки да бъдат поставяни надписи за вредата от тях.

Идеята на комисията е върху бутилките да бъдат отпечатвани надписи и изображения, както на кутиите с цигари, съобщават белгийски медии.

Планира се като начало предупредителните надписи да намерят място върху бирените опаковки, но производителите на алкохол определиха идеята като пресилена и несериозна. Компаниите твърдят, че този подход, използван при тютюневите изделия, не е дал ясен ефект при ограничаването на тяхната консумация, пише в. "Новинар".

Според производителите на спиртни напитки това, че има хора, които злоупотребяват с алкохол, не оправдава идеята.

Те предлагат да бъдат насочвани средства към положителни информационни кампании. В противен случай трябва да бъдат поставени предупреждения и върху други потенциално опасни стоки като автомобили, ножици и чукове.

Миналата седмица българското Министерство на здравеопазването обяви, че ще бъде ограничена рекламата на тютюневи изделия, като от 2012 г. ще бъде забранено производството на играчки, предмети, закуски и лакомства във формата на цигари. През 2013 г. пък ще бъдат забранени всички форми на пряка и непряка реклама на тютюневите изделия, включително и във филмите.