Италианските следователи откриха речника, написан саморъчно от Сандро Ло Пиколо, син на арестувания бос от Коза ностра Салваторе Ло Пиколо, информира prontosofia.

Върху осем листа хартия младият Ло Пиколо е написал от „А " до „Я" фразите, които трябва да произнася един истински мафиотски бос.

„А" като арбитър. За късмет, всеки е такъв сам за себе си.

„B" като beneplacito (одобрение) - винаги е необходимо моето.

„C" като correggere (поправям) - само аз имам правото да го правя....", пише Сандро Ло Пиколо в речника си, следвайки собствените си разбирания за това как трябва да се държи мафиотският бос, за да бъде едновременно традиционен и модерен.

В записките на Ло Пиколо са регистрирани и имената на многобройни бизнесмени от Палермо, които са били рекетирани от мафията, но които не са се оплаквали никога в полицията.

Сега те рискуват да бъдат разследвани от властите.

Според вестник „Република" намерените от следователите записки на Сандро Ло Пиколо показват категорично, че той е учил занаята на мафиотския бос.

Смятащият себе си за перфектен мафиот Ло Пиколо младши е бил убеден, че има зад гърба си необходимата „база", за да бъде такъв - от доживотна присъда за двойно убийство до седемгодишно укриване от властите.

Затова и в записките си е отбелязвал със задоволство и сигурност как трябва да се държи един бос на Коза ностра.

„В живота има една човешка стойност, която е по-важна от свободата. Това са честта и достойнството. На едно дърво можеш да му отрежеш клоните и листата, но когато корените му са здрави и големи, можеш да бъдеш спокоен, че както клоните, така и листата ще пораснат отново", философства в дневника си младият Ло Пиколо.

Младият Ло Пиколо беше арестуван заедно с баща си Салваторе при операция на италианската полиция на 5 ноември 2007. Тя задържа и 700 листа със записки, на които Ло Пиколо е отбелязвал подробно от сметките до сделките си.

Именно благодарение на разгаданите от полицията записки тя осъществи в Палермо нова операция, при която бяха задържани 39 души от клана Ло Пиколо. Сред тях е и другият син на Ло Пиколо - Калоджеро.

Смята се, че той е поел юздите на властта в Коза ностра след арестуването на баща си.