Глобалното затопляне и замърсяването на околната среда са сериозна заплаха за полярните мечки в Аляска. Тази заплаха накара правителството на Съединените щати да предложи те да бъдат включени в списъка със застрашените видове, предадоха АФП и АП.

Министърът на вътрешните работи Дърк Кемпторн, чието ведомство отговаря и за управлението на националните паркове, да обяви предложението полярните мечки да бъдат включени в правителствения списък със застрашени от изчезване видове, посочи представител на министерството, цитиран от АП.

Предложението може да се превърне в официално решение едва след неколкомесечни политически консултации, отбелязва АФП. След подобно решение правителството ще прекрати да издава разрешения за дейности, които биха могли да застрашат полярните мечки или ледовете, където те живеят и намират храна.

Смята се, че в света има общо между 20 000 и 25 000 полярни мечки. 15 000 живеят в Канада, а 4700 - в Аляска. От няколко години природозащитни организации предупреждават, че глобалното затопляне може да доведе до изчезване на този животински вид.