Къде престъпността в света е най-висока. Дали това не е бразилският Сао Пауло, или Лагос, може би е нюйорският квартал Бронкс, а защо пък не берлинският Вединг, отбелязва сп. „Шпигел".

Класацията се оглавява от управляваната най-малка държава в света - Ватикана. На неговите жители се падали по 1.5 дело през изминалата година, което е 20 пъти повече от съседна Италия и е абсолютен рекорд в света.

Това е доста странно след като се вземе в предвид фактът, че Светия престол се охранява от Швейцарската гвардия, която е четири пъти по-многобройна от населението. Освен това Рим предоставя и карабинери за охрана на музеите.

Главният прокурор на папа Бенедикт XVI Никола Пикарди заяви, че през 2006 г. са образувани 341 граждански и 486 углавни дела при население от 492 души.

Основните углавни дела са за джебчийство, кражби или измами.

Слабост на съдебната система е, че 90% от делата не стигат до произнасяне на присъда, защото извършителите безпрепятствено напускат пределите на Ватикана. Дори и да се стигне до присъда престъпниците пък няма къде да излежават наказанието си, защото Светия престол няма затвор.

Престъпниците са съблазнени от големия брой на близо 18 млн. туристи годишно, които посещават Ватикана.
За ограничаване на престъпленията Никола Пикарди настоява Светия престол да се присъедини към подписаното през 1985 г. Шенгенско споразумение, което би позволило да се засили контрола при входа към базиликата и площада „Свети Петър".
Освен това главният прокурор настоява и за засилване на сътрудничеството със службите за сигурност и с тези от страни извън ЕС.

За съжаление папа Бенедеикт XVI препоръчва на вярващите да се уповават на закрилата на Дева Мария, припомняйки че по време на траура през 2005 г. за предшественика му папа Йоан Павел II не е било регистрирани нито едно престъпление въпреки събраните над 6 млн. вярващи.