Солта има пристрастяваща сила подобна на цигарите и наркотиците. Това са установили австралийски и американски учени, пишат чужди медии.

Пристрастяването обяснява защо е толкова трудно да се намали употребата на сол, въпреки предупрежденията за опасността от повишаване на кръвното налягане и от сърдечни заболявания.

Учените са подложили мишки на диета с ниско съдържание на сол. След това дейността на мозъка на гризачите била сравнена с тази на мишки, които се хранели с нормално количество сол.

Учените изследвали също мозъка на мишки, които били лишени от сол за три дни, а след това им било позволено да пият свободно солена вода. Когато гризачите имали нужда от сол, мозъчните им клетки произвеждали протеини, които обикновено се свързват с пристрастяването към вещества като хероин, кокаин и никотин.

Проучването установило още, че след като била приета солта, мозъкът вярвал, че е получил своята дажба преди тя да е физически усвоена.

Учените правят извода, че значението на солта за цялостното здраве означава, че влечението към нея формира "древен инстинкт", дълбоко вкоренен в мозъка. Това обяснява защо хората смятат солената храна за толкова вкусна.