Спортът зае централно място в коледното послание към нацията на британската кралица, съобщи БиБиСи. Елизабет Втора похвали сънародниците си, които спортуват в паркове, плувни басейни и игрища.

По думите й спортът има съществена роля при изграждането на общности и създава хармония. Нещо повече, заниманията със спорт спомагат за развиването на социални умения, смята британската кралица.

В парковете на градовете, в различни зелени места в страните си хиляди хора всяка седмица отделят време, за да спортуват, изтъкна кралица Елизабет, отбелязвайки, че тези занимания са еднакви по целия свят и спомагат за това животът да бъде видян по друг начин.

Като илюстрация на това, че и самото британско кралско семейство се занимава със спорт, ще бъде излъчено кратко видео с принцовете Уилям и Хари. На него се вижда как двамата престолонаследници играят футбол с група африкански сираци от Лесото.

Цялото коледно послание на Елизабет ще бъде излъчено по-късно днес. БиБиСи отбелязва, че за пръв път то се дава в двореца Хамптън. Според традицията коледните обръщения към нацията се отправят в Бъкингамския дворец.

Елизабет Втора обича да язди в имението си в Уиндзор, а голяма част от членовете на кралското семейство са запалени спортисти любители, посочват световните агенции.