Голяма част от Алпите просто не изглеждат нормално за това време на годината. Оскъдните снеговалежи и необичайно топлото зимно време в централните планини на Европа позволяват на тревата да покрие хълмовете в региона, причинявайки главоболия на операторите на ски писти и на любителите на алпийските снежни пейзажи, коментира Associated Press.

Трева, скали и пръст се виждаха в понеделник в някои от европейските притегателни центрове на зимния спорт - като Инсбрук в Австрия, Вилар-сюр-Олон и Кран-Монтана в Швейцария и германския Ленгрис и на много други места. Недостигът на сняг съживи опасенията за необратими температурни промени, свързани с изменението на климата.

Широка ивица, простираща се от Франция до Полша, в чийто център попадат Алпите, обхваната от необичайно меко за сезона време, позволи на много хора в Европа да извадят дрехите с къси ръкави от гардеробите. Метеорологична карта показа, че Полша отчита дневни температурни рекорди с двуцифрени числа в градуси по Целзий през последните дни.

Това е рязък контраст със студеното време и виелиците в части на Съединените щати в края на миналата година.

Снежната буря на века скова САЩ

Снежната буря на века скова САЩ

Президентът Джо Байдън отпусна федерална помощ

Швейцарският държавен метеорологичен институт измери някои от най-горещите температури през това време на годината. Метеорологична станция в Делемонт, в планината Юра на френската граница, вече отбеляза рекордна дневна температура от 18,1 градуса по Целзий в първия ден от годината, с над 2,5 градуса по Целзий по-висока от предишен рекорд за януари. Други градове последваха примера на Делемонт.

Швейцарските метеоролози написаха иронично в блога си: "... този обрат на Новата година почти може да ви накара да забравите, че е разгарът на зимата."

Синоптикът Аник Халдиман каза, че постоянната метеорологична система, която донесе по-топъл въздух от запад и югозапад, се е задържала, запазвайки по-високите температури, които се очаква да останат до края на седмицата. Въпреки че склоновете над 2000 метра са заснежени, по-надолу скиорите трябва "да се въоръжат с търпение".

Недостигът на сняг е особено критичен около швейцарския курорт Аделбоден, който трябва да бъде домакин на Световната купа по ски в събота и обикновено привлича 25 000 фенове, но тревистите, кафяви склонове от страни на трасето могат да помрачат пейзажа - и да намалят привлекателността.

Директорът на трасето Тони Хади призна, че състезанието ще се проведе на 100% изкуствен сняг тази година.

"Климатът малко се променя, но какво да правим тук? Да спрем ли с живота?" каза той по телефона, като отбеляза, че други предизвикателства като пандемията от коронавирус и войната показват, че "животът не е лесен" в наши дни.

"Всичко е трудно - не само подготовката на ски писта", каза Хади.

Началото на 2023 г. се оказа не по-различно от края миналата година, която беше най-горещата в историята както в Швейцария, така и във Франция. В по-широк план Световната метеорологична организация на ООН казва, че последните осем години са на път да бъдат осемте най-топли в историята. Окончателните данни за глобалната температура за 2022 г. ще бъдат публикувани в средата на януари.

В съседна Франция, националната метеорологична агенция Meteo France каза, че 2022 г. е приключила с едни от най-топлите дни, които страната някога е преживявала по това време на годината - завършвайки изключително топла година, в която бяха счупени температурни рекорди и избухнаха горски пожари и настана безпрецедентна суша.

Горски пожари бушуват в Югозападна Франция

Горски пожари бушуват в Югозападна Франция

6000 души са евакуирани

Meteo France заяви, че в Южните Алпи и в Северните Алпи по склонове над 2200 метра са наблюдавани близки до нормалните снеговалежи. Но сняг липсва особено на по-ниските места в Северните Алпи и в Пиренеите.

Разбира се, Алпите покриват голяма територия и не цялата планинска верига е лишена от сняг. Може би изглежда нелогично, но едни от най-добрите снеговалежи са докладвани в италианските Доломити, на юг от швейцарските Алпи.

В началото на ски сезона съдбата изглеждаше благосклонна за любителите на снега: във Франция мразовитото време до средата на декември събуди надежди, че ски курортите в Алпите, Пиренеите и другаде може да видят много ранен сняг и температури под нулата, необходими за поддържане на пистите отворени.

Вместо това обаче последва изключително топло време, което накара някои курорти на по-ниска надморска височина да затворят, тъй като снежната покривка се стопи.

"Имаше добро начало на сезона със студена вълна в средата на декември, която осигури малко сняг почти навсякъде. След това миналата седмица донесе доста дъжд и високи температури, така че определен брой писти трябваше да бъдат затворени отново", каза Лоран Рейно от индустриалната група Domaines Skiables de France, която представлява френските ски курорти, операторите на лифтове и други свързани дейности по телевизия C-News.

Откриха ски сезона в Банско с малко сняг и високи цени

Откриха ски сезона в Банско с малко сняг и високи цени

Очаква се обаче сезонът да е рекорден

Германия също е обхваната от необичайни пролетни температури - до 16 градуса по Целзий в някои части на страната в понеделник. Смята се, че новогодишната нощ е била най-топлата, откакто има изобщо надеждни метеорологични данни. Германската метеорологична служба e отчете показания от 20 градуса Целзий и дори малко повече в четири метеорологични станции в Южна Германия, съобщи информационната агенция dpa.

Вим Тиери, професор по климатология в университета в Брюксел, каза, че същият реактивен поток, който е изтпратил студения въздух от Арктика в САЩ, е "изтеглил" топъл въздух от субтропичните зони в Европа. Той предупреди, че изменението на климата не се е разкрило в пълна степен, освен ако хората не намалят използването на горива, които създават парников ефект.

"До края на века просто ще свърши с карането на ски в Алпите, каквото го познаваме", каза той, добавяйки, че планинските райони с по-ниска надморска височина вече усещат въздействието. "В бъдеще тези проблеми ще се влошат, защото снегът ще продължи да се топи, докато климатът се затопля."

Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Сушата в Европа - най-лошата от 500 години

Изследовател от ЕК проверява данните до XVI век