Гае АулентиИталианския министър на външните работи Масимо Д'Алема разгневил домакините си в Токио, където е на петдневно посещение, с репликата, че тамошният културен институт на Италия е „много красив".

Причината за гневните реакции, бе че от момента, в който институтът е построен - октомври 2005 г., живеещите в района протестират, тъй като смятат, че 12-етажната сграда, боядисана в ярко червено, е в дисхармония с обстановката наоколо.

Местните медии определят постройката като „гротеска", която  крайно неподходящо се издига до гробище и до светилище, уточнява агенция Kyodo News.

По време на визитата си в Токио министър Д'Алема подчерта, че италианският културен институт има за цел да стимулира културния обмен между Италия и Япония и именно тази идея залегнала при създаването му от известната италианска архитектка Гае Ауленти.

„Смятам, че това е една от най-хубавите работи на Ауленти," пояснил Д'Алема, който бил категоричен, че дори и сградата да предизвиква дълбоки и смесени чувства, тя в никакъв случай не е противозаконна.

От друга страна обаче живеещите около културния център вече били събрани 2700 подписа с настояване сградата да се пребоядиса.

„Италианското правителство не може да издава нареждания за смяната на дизайна," реагирал на подписката италианският първи дипломат. Д'Алема обаче добавил, че ще говори с Ауленти за намирането на благоприятно решение.