Япония преброи островите си... и откри, че има 7000 повече, отколкото се смяташе досега, съобщава Си Ен Ен.

Извършеното цифрово картографиране от Службата за геопространствена информация на Япония наскоро установи, че има 14 125 острова на японска територия - над два пъти повече от цифрата 6 852, която беше в официална употреба след доклад на бреговата охрана на Япония от 1987 г.

Службата за геопространствена информация подчерта, че новата цифра отразява напредъка в геодезическата технология и детайлите на картите, използвани за преброяването. На практика новите находки не променят общата площ на територията, която Япония притежава.

Макар да няма международно споразумение за това как да се броят островите, службата е използвала същия критерий за размер като проучването отпреди 35 години.

Това налага преброяване на всички естествено срещащи се земни площи с периметър най-малко 100 метра. В новото число не влизат изкуствено рекултивирани земи.

Островите около Япония са в основата на няколко териториални спора.

Токио предявява претенции към контролираните от Русия Курилски острови, които Япония нарича Северни територии. Териториалният спор между двете страни датира от края на Втората световна война, когато съветските войски ги превземат от Япония.

Освен това Токио предявява исторически претенции и към необитаемите острови Сенкаку в Източнокитайско море, които в момента са под нейно управление, но чиято собственост Китай е оспорвал многократно.

Япония води и над 70-годишен спор с Южна Корея за суверенитета на група острови, наричани Докдо от Сеул и Такешима от Токио, в Японско море, което Корея нарича Източно море.