Япония определи четири острова, чиято собственост оспорва с Москва, като "незаконно окупирани от Русия" в последната версия на дипломатически доклад, публикуван в петък, съобщава Асошиейтед прес. Япония използва по-силен език за описване на териториалния пропуск от други скорошни версии и подчертавайки охладените отношения между двете страни на фона на руската инвазия в Украйна.

Описанието в Дипломатическата синя книга за 2022 г., годишен доклад за външната политика на Япония, издаден от Министерството на външните работи, използва тази фраза за първи път от близо две десетилетия. Япония, която се бори да подобри връзките си с Москва, за да си върне контрола над Курилите, които Токио нарича Северни територии, преди това описа спора с по-мек тон.

"Северните територии са група острови, над които Япония има суверенитет и са неразделна част от територията на Япония, но в момента те са незаконно окупирани от Русия", се казва в доклада на министерството.

Русия провежда военни учения на Курилските острови

Русия провежда военни учения на Курилските острови

Четири острова - които Русия нарича Южни Курили, а Япония - Северни територии - са обект на повече от 70-годишен спор между двете нации

Спорът за държаните от Русия острови, които бившият Съветски съюз завзе от Япония в края на Втората световна война, попречи на двете страни да подпишат мирен договор, който официално прекратява военните им действия.

Докладът за последно използва подобен израз през 2003 г., но смекчи формулировката си до миналата година, когато описа спора като "най-голямата загриженост между Япония и Русия" и отбеляза, че "Япония има суверенитет" над островите.

В друг териториален спор министерството каза, че островът, който Япония нарича Такешима, е "незаконно окупиран" от Сеул, който го нарича Докдо.

Въпросът с Курилските острови е неразрешим, убеден Медведев

Въпросът с Курилските острови е неразрешим, убеден Медведев

И Русия, и Япония винаги били наясно с това

Министерството на външните работи на Южна Корея протестира срещу "многократното включване на несправедливи претенции за суверенитет над Докдо" на Япония, наричайки острова неразделна част от южнокорейска територия. В него се казва, че повтарящите се твърдения на Токио "по никакъв начин не са благоприятни за усилията за установяване на ориентирани към бъдещето отношения между двете страни. Връзките между Япония и Южна Корея също са силно обтегнати от исторически проблеми.

Япония се присъедини към други страни от Г-7 в налагането на поредица от санкции срещу Русия. Токио поема по-голяма роля в международните усилия срещу Русия поради опасенията си за въздействието на инвазията в Източна Азия, където китайската армия става все по-настоятелна.

Япония вече е изправена пред репресии от страна на Русия, която наскоро обяви спиране на преговорите за мирен договор с Токио, който включва преговори за спорните острови.

Япония също така се стреми да укрепи своя отбранителен капацитет и бюджет като част от ключова ревизия на стратегията за национална сигурност на Япония, която се очаква по-късно тази година.

Япония вече ще нарича южните Курилски осторови "японска територия под окупация"

Япония вече ще нарича южните Курилски осторови "японска територия под окупация"

Това е записано в документ