Най-доброто време за лягане е между 22 и 23 ч. и то спомага за здравето на сърцето, сочи британско проучване сред 88 000 доброволци, цитирано от BBC.

Според екипа, провел изследването, има връзка между синхронизирането на съня с вътрешния часовник на тялото и намаления риск от инфаркт и инсулт. Естественият 24-часов ритъм на тялото е важен за благополучието и бдителността. Той може да окаже влияние и върху фактори като кръвното налягане.

За целите на проучването, публикувано в European Heart Journal, изследователите са събирали данни за времето на сън и бодърстване в продължение на седем дни чрез подобни на смарт часовници устройства, носени от доброволците.

След това те проследили какво се случва със здравето на доброволците по отношение на сърцето и кръвоносната система в продължение на средно шест години.

Над 3000 от участниците развили сърдечносъдово заболяване, като много от случаите били при хора, които са си лягали по-късно или по-рано от "идеалното" време между 22 и 23 ч.

В Деня на сърцето: Нови методики за лечение и заболеваемост

В Деня на сърцето: Нови методики за лечение и заболеваемост

У нас между 60-65% е смъртността от сърдечно-съдовите заболявания

"Въпреки че не можем да направим заключение за причинно-следствена връзка от нашето проучване, резултатите показват, че ранното или късно лягане може да наруши вътрешния ни часовник, което да има неблагоприятни последици за сърдечно-съдовото система", казва авторът на изследването д-р Дейвид Планс.

По думите му най-лошо е да се ляга чак след полунощ, защото това намаля вероятността да видим изгрева, който "нулира" вътрешния ни часовник.

Учени алармират за „глобална криза на съня”

Учени алармират за „глобална криза на съня”

Това показва ново изследване

По думите на Реджина Гиблин, старша сестра в Британската фондация за сърдечни заболявания, проучването показва, че за повечето хора "заспиването между 22 и 23 ч. е най-подходящо за поддържане на добро здраве на сърцето в дългосрочен план."

Достатъчното количество сън е важно за общото ни благосъстояние и повечето възрастни трябва да се стремят към седем до девет часа сън на нощ, допълва тя.