Всеки човек прекарва около една трета от живота си в сън, отбелязва rozali.bg. Това време има забележителен ефект върху другите две трети от живота. Ето защо въпросът пълноценно ли се възстановяваме по време на сън е толкова важен.

По време на сън функциите в нашия организъм се забавят, тъй като към края на деня започваме да се чувстваме уморени. При нормален ритъм на спане преминаваме през две фази: фазата на дълбок сън и фазата РЕМ.

Фазата на дълбок сън започва половин час след като нашият организъм напълно се отпусне и ние заспим. Тази фаза продължава около 40 минути. През този активен етап, в който се появяват повечето сънища, движенията в останалата част на тялото са напълно спрели.

Следва фазата РЕМ, когато нашият мозък преработва цялата сензорна информация от предишния ден. Ние преживяваме тези фази по няколко пъти на нощ (кръговрат на съня). Ако се събудим през фазата РЕМ, може да си спомним по-ясно съня, който сме имали. Фазата на дълбок сън прогресивно се скъсява и сънят става по-лек към края на нощта.

По време на фазите на дълбок сън се отделя хоромнът на човешкия растеж (STH-соматотропин), който е жизнено важен за нашия организъм. Този хормон прави тялото устойчиво на стрес и напрежение.

Колкото по-дълги са фазите на дълбок сън, толкова по-добре се чувстваме на следния ден, защото се произвежда достатъчно количество STH.

Значението на формата и твърдостта на матрака или дюшека е изключително важна за добър сън. Старите пружинни матраци и дюшеци, на които може би спите сега се деформират, губят формата си, променят позата на тялото ви докато спите, не се адаптират. Доказано е, че добрият матрак може да компенсира ограничените часове сън, като повишава качеството му.