Арктика е преживяла втората си най-топла година от 1900 г. насам. Това показва нов доклад, предизвиквайки страхове във връзка с малкото лед през лятото и повишаващото се морско равнище, съобщава "Франс прес".

Северният полюс се затопля два пъти по-бързо от останалата част на планетата от 1990-те години насам, феномен, който климатолозите наричат арктическо усилване, а последните шест години са най-топлите в региона, откакто се водят надеждни замервания.

130-годишен температурен рекорд в Москва, +18℃

130-годишен температурен рекорд в Москва, +18℃

Синоптиците обещават на руснаците топъл ноември с температури над нормалните в повечето региони

Средната температура през 12-те месеца до септември е била с 1,9 градуса по-висока от средната за периода между 1981 и 2010 г., показва доклад за Арктика на Националната агенция за океаните и атмосферата (NOAA) на САЩ.

Ледената покривка в края на лятото, измерена през септември, е била втората най-малка в 41-годишния период на наблюдението и измерването със сателити, като през 2007 и 2016 година ледената покривка е била на същото равнище.

"2007 г. беше преломна година", изтъква Дон Перович, професор по инженерство в Дартмут и съавтор на доклада.

И летището в Гренландия стана жертва на глобалното затопляне

И летището в Гренландия стана жертва на глобалното затопляне

Налага се да бъде затворено, защото пистите му се топят

"Някои години има увеличение, някои години има спад, но ние никога не сме се връщали на нивата, които виждахме преди 2007 г.", добави той.

Тази година до септември е надмината само от еквивалентния период през 2015-2016 г. - най-топлия от 1900 г. насам, когато започва надеждното събиране на данни по въпроса.

В Берингово море между Русия и Аляска през последните две зими е наблюдавано максимално покритие на лед под половината от дългосрочната средна стойност.

Ледът също така е по-тънък, което означава, че самолетите вече не могат да кацат с доставки за жителите на Диомидовите острови, малки острови в Беринговия проток, които сега зависят от по-малко надеждни хеликоптери.

Дебелият лед също така е от жизненоважно значение за местните жители, които пътуват с моторни шейни и пълнят лодките си или ловуват тюлени и китове.

Тъй като ледът се образува по-късно през есента, жителите са изолирани през по-голяма част от годината.

400 млн. души заплашени от наводнения, ако Гренландия продължи да се топи

400 млн. души заплашени от наводнения, ако Гренландия продължи да се топи

Ледената покривка на Гренландия се топи седем пъти по-бързо в сравнение с преди три десетилетия