Организаторите на атентата в метрото в Минск на 11 април са съучениците от Витебск - 25-годишните Дмитрий Коновалов и Влад Ковальов и техният приятел 28-годишният механик Медведев, пише електронното издание Life News.

С Медведев двамата приятели се запознали във Витебския завод за части за трактори, където те са започнали работа след завършване на професионално училище.

Терористите са изработили взривното устройство в мазето на пететажен блок на алея „Репин" във Витебск, където живеят семействата на Коновалов и Ковальов. Преди няколко месеца приятелите са дошли в Минск, за да се заемат с организацията на терористичния акт. След ареста те са издали Медведев, който им е помагал да изработка на бомбата.

Те са поели също отговорността за взрива в Минск през юли 2008 година и двата взрива във Витебск на 14 и 22 септември 2005 година. На 14 септември на спирка на градския транспорт се взриви метална кутия, натъпкана с пирони и болтове. Пострадаха двама души , а на 22 септември 2005 година на танцова площадка в летен ресторант в центъра на града беше взривено самоделно взривно устройство и бяха ранени над 40 души.

За разкритието на терористичния акт от 11април в Минск белоруските власти съобщиха миналата седмица. От вътрешното министерство посочиха, че са задържани пет души, сред които и жена. Имената на задържаните не бяха съобщени, но заместник-министърът на вътрешните работи каза, че извършителите на терористичния акт са от Витебск. По данни на властите по време на задържането единият от извършителите е бил в алкохолно опиянение и отначало не е влязъл в контакт със следствието, но на сутринта започнал да дава показания..

В болниците в Минск продължават да остават 142 от ранените при експлозията на станция „Октябрская". Дежурни лекарски екипи денонощно наблюдават пациентите и те получават цялостна медицинска помощ.