Американски военен хеликоптер с петима морски пехотинци падна в Южна Калифорния, съобщава "Вашингтон поуст".

Инцидентът е станал около 12.25 часа местно време в сряда. Няма данни на жертви.

Американските военните обаче отрекоха появила се информация, че самолетът е превозвал радиоактивни материали, когато се е разбил край Гламис, на около 35 км от границата с Мексико.

Падналата машина е идентифицирана като MV-22B "Оспри" от базата на морската пехота "Кемп Пендълтън".

Този вид самолет е с възможности за вертикално излитане и кацане, които се осигуряват чрез ротация на крилата. Това дава на машината маневреност на хеликоптер, а същевременно има обхват на полета на самолет.

Безопасността на машината обаче бе поставена под въпрос заради поредица от инциденти. Повече от 40 души са загинали при полет с "Оспри" от 1991 г. насам.

През март такъв хеликоптер се разби по време на учения на НАТО в Норвегия и загинаха четирима американски военнослужещи.

През 2017 г. друг "Оспри" падна в Сирия, ранявайки двама. През същата година при катастрофа в Австралия загинаха още трима морски пехотинци.

През 2014 г. "Оспри" за кратко загуби мощност при прелитане над Персийския залив, при което загива един морски пехотинец.

Една от най-смъртоносните катастрофи пък стана през април 2000 г., когато загинаха всички 19 морски пехотинци на борда на машината.