"Незабелязаният апокалипсис на насекомите" трябва да ни разтревожи, подчертават природозащитници, който изтъкват, че без спиране на измирането на насекомите, ще има дълбоки последици за хората и целия живот на Земята.

Нов доклад показва, че половината от всички насекоми може да са измрели от 1970 г. насам в резултат на унищожаването на природата и повсеместната употреба на пестициди. В доклада се посочва, че 40% от 1 млн. известни видове насекоми има опасност да изчезнат.

Анализът, написан от един от водещите британски еколози, се съсредоточава предимно върху Великобритания, чиито насекоми са най-изследваните в света, отбелязва "Гардиън". В него се посочва, че 23 вида пчели и оси са изчезнали през миналия век, след като броят на приложенията на пестициди се е удвоил през последните 25 години.

Резкият спад на броя на насекомите заплашва да доведе до срив на природата

Резкият спад на броя на насекомите заплашва да доведе до срив на природата

Човешката дейност води до катастрофален срив на природните екосистеми

Британските пеперуди, които са специализирани да живеят в конкретни местообитания, са намалели със 77 процента от средата на 1970-те години, а организмите, които могат да живеят в различни хабитати, са намалели с 46 процента. Има също така и опосредствани въздействия върху други животни, като например петнистата мухоловка, която се храни само с летящи насекоми. Нейните популации са се свили с 93% от 1967 г. насам.

Ала природозащитниците изтъкват, че популациите на насекомите могат да бъдат спасени чрез въвеждане на твърди цели за намаляване употребата на пестициди и правенето на градски паркове и градини по-удобни за дивата природа.

Учените посочват, че насекомите са от съществено значение за всички екосистеми, като те играят ролята на опрашители, храна за други същества и преработвачи на хранителни вещества.

"Не можем да бъдем сигурни, но по отношение на броя може би сме загубили 50% или повече от насекомите ни от 1970 г. - може и да е много повече", посочва проф. Дейв Гулсън от Университета в Съсекс, който е написал доклада, като допълва: "Ние просто не знаем, което е страшно. Ако не спрем упадъка на нашите насекоми, ще има дълбоки последици за целия живот на земята и за човешкото благоденствие."

Германия забранява препарата Roundup, убиващ пчелите

Германия забранява препарата Roundup, убиващ пчелите

До края на 2023 г. глифозат няма да се употребява в Германия

Проучванията на популациите от насекоми през десетилетията са оскъдни, разкри ученият, разяснявайки: "Но огромното количество доказателства, които са налице, предполагат, че бързият спад е действителен феномен. Наистина ме притеснява да чуя хора да казват, че имаме нужда от още дългосрочни изследвания, за да сме сигурни. Това би било чудесно, но не можем да чакаме още 25 години, преди да предприемем нещо, защото ще бъде твърде късно."

Гари Мантъл, изпълнителен директор на Wiltshire Wildlife Trust, коментира: "Този ​​незабелязан апокалипсис трябва да ни разтревожи. Изложихме на риск някои от фундаменталните градивни елементи на живота. Но насекомите и другите безгръбначни могат да се възстановят бързо, ако спрем да ги убиваме и възстановим местообитанията, от които те се нуждаят да процъфтяват. Всички ние трябва да предприемем действия сега в нашите градини, паркове, ферми и работни места."

Планетата е в началото на шестото масово измиране в историята си, като вече има съобщения за огромни загуби при по-големи животни, които са по-лесни за проучване. Но насекомите са най-разнообразните и изобилни животни, надхвърлящи като бройка човечеството 17 пъти.

В Германия и Пуерто Рико се съобщава за рязко спадане на насекомите, а първият световен научен преглед, публикуван през февруари, изтъкна, че масовият упадък заплашва да доведе до "катастрофален срив на природните екосистеми".

Пчелари от цялата страна протестират срещу масовото отравяне на пчелите с пестициди
Обновена

Пчелари от цялата страна протестират срещу масовото отравяне на пчелите с пестициди

Свиква се спешен консултативен съвет по пчеларство на 8 май