Аржентина стартира кампанията за ваксинация срещу COVID-19 със спорната руска ваксина "Спутник V". Това обявиха от правителството, цитирани от "Франс прес".

Това е първата страна в двете Америки, която използва ваксината, разработена от Русия.

Ваксинацията започна едновременно в страната, като с приоритет са здравните работници, каза министърът на здравеопазването Гинес Гонсалес Гарсия.

Аржентина закупи общо 22 млн. дози от няколко COVID ваксини

Аржентина закупи общо 22 млн. дози от няколко COVID ваксини

До март се надява да е получила повечето

Той говори в болницата Posadas в Буенос Айрес, където лекар на име Флавия Лояконо стана първата в страната, получила ваксина срещу COVID-19.

"Идеята е да започнем да ваксинираме онези с най-голям риск", каза Гонсалес Гарсия.

Ваксината "Спутник V", наречена на сателита от съветската епоха, беше подложена на критики в Русия и в чужбина, тъй като беше регистрирана преди началото на мащабни клинични изпитвания.

Нейните разработчици твърдят, че е повече от 90 процента ефективна, но критиците я определят като инструмент за засилване на геополитическото влияние на Русия.

Аржентина залага на руската ваксина срещу COVID-19

Аржентина залага на руската ваксина срещу COVID-19

Нови мерки срещу пандемията в латиноамериканската страна

Президентът на Аржентина Алберто Фернандес се опита да смекчи страховете преди три седмици, като заяви, че "ще бъде първият, който ще бъде ваксиниран, така че никой не трябва да се страхува".

Аржентина, която даде спешно одобрение на ваксината "Спутник V" на 23 декември, сега е четвъртата страна в Латинска Америка, която стартира кампания за ваксинация, след Мексико, Коста Рика и Чили.

"Ще трябва да продължим да се грижим за себе си. Ще отнеме няколко месеца, докато ваксината има масов ефект", отбеляза още Гонсалес Гарсия.

Следващите групи, които ще получат ваксината, ще бъдат възрастните хора на 70 и повече години, хора с поне две медицински състояния, полиция и учители.

В Аржентина богатите ще плащат за борбата с COVID-19

В Аржентина богатите ще плащат за борбата с COVID-19

Парламентът прие нов данък от 2%

Първа пратка от 300 000 дози от руския продукт пристигна в Аржентина в навечерието на Коледа. Тя изисква хората да получат две ваксинации с интервал от три седмици.

Още 19,7 милиона дози трябва да бъдат доставени през януари и февруари, въпреки че Аржентина има вариант да закупи още пет милиона дози.

Южноамериканската страна, която планира да закупи общо 51 млн. дози ваксини, също така е подписала споразумение за получаване на дози от ваксината, разработена съвместно от Оксфордския университет и AstraZeneca, а преговаря и с Pfizer-BioNTech.

Последните преговори се оказват трудни, а миналата седмица Гонзалес Гарсия се оплака, че Pfizer е определила неприемливи нови условия за предоставяне на ваксини.

Беларус започна да ваксинира със "Спутник V"

Беларус започна да ваксинира със "Спутник V"

Днес пристигнаха първите ваксини в Беларус

Гонсало Перес Марк, който отговаря за изучаването на ваксината на Pfizer в Аржентина, заяви, че "преговорите не са лесни. Това остава търговски продукт".

По време на пандемията в Аржентина са починали близо 43 000 души, като в страната са регистрирани над 1,5 млн. заразени сред населението ѝ от 44 млн. души.

Междувременно Куба обяви, че ще ваксинира хората си през първата половина на следващата година с ваксина, която самата Куба разработва.

Два кандидата за ваксина се разработват в института за ваксинация Finlay и са достигнали етапа на клинично изпитване, заяви директорът на института Висенте Верес Бенкомо.

Русия увеличава производството на ваксината "Спутник V"

Русия увеличава производството на ваксината "Спутник V"

С 30 милиона дози до юни