Климатичните промени водят до изчезване на белите мечки. Това показва ново проучване, което прогнозира, че най-големият сухоземен хищник би могъл да изчезне до края на настоящото столетие, съобщава "Франс прес".

В някои региони белите мечки вече са хванати в порочна низходяща спирала, като свиващият се морски лед съкращава времето, което мечките имат за ловуването на тюлени, уточняват учените.

Намаляващото им телесно тегло подкопава шансовете им за оцеляване в полярните зими без храна, добавиха учените.

Извънредно положение на острови в Русия заради масово нашествие на бели мечки

Извънредно положение на острови в Русия заради масово нашествие на бели мечки

"Никога не е имало такова масово нашествие на полярни мечки"

"Мечките са изправени пред все по-дълъг период на гладуване, преди ледът да замръзне отново и те да могат да се отправят назад, за да се хранят", посочва Стивън Амстръп, който e автор на проучването и главен учен в Polar Bears International.

Според настоящите тенденции, заключава изследването, белите мечки в 12 от 13 анализирани субпопулации ще намалеят рязко в рамките на 80 години от галопиращия темп на промяна в Арктика, която се затопля два пъти по-бързо от планетата като цяло.

"До 2100 г. новите раждания ще бъдат сериозно компрометирани или невъзможни навсякъде, освен може би в субпопулацията на остров Кралица Елизабет" в арктическия архипелаг на Канада, подчертава Амстръп.

Този сценарий предвижда средната температура на повърхността на Земята да нарасне с 3,3 градуса по Целзий над равнището отпреди индустриалната епоха.

Досега един градус затопляне предизвика кресчендо от горещи вълни, засушавания и супербури, направени по-разрушителни от увеличаващото се ниво на моретата.

Но дори и човечеството да бъде в състояние да ограничи глобалното затопляне до 2,4 градуса до 2100 г. - с около половин градус над целите на Парижкото споразумение, но все пак много амбициозно - това вероятно само ще отложи гибелта на полярните мечки.

"Това все още е много над всичко, с което полярните мечки са се сблъсквали по време на 1 млн. години еволюционна история", коментира Амстръп.

Заплахата не е повишаването на температурите само по себе си, а неспособността на хищниците на върха на хранителната верига да се адаптират към бързо променящата се среда.

"Ако по някакъв магически начин морският лед може да се поддържа, дори когато температурите се увеличават, полярните мечки може да са добре", казва Амстръп.

"Проблемът е, че тяхното местообитание буквално се топи", изтъква ученият.

Половината от земната мегафауна е класифицирана като застрашена от изчезване, но само белите мечки са застрашени главно от климатичните промени.

Ала този статус може да не е уникален за дълго и трябва да се разглежда като предвестник на това как климатът ще се отрази на други животни през следващите десетилетия, предупредиха авторите.

Днес в природата са останали приблизително 25 000 бели мечки.