Природозащитните органи в Русия са изпратили екип от специалисти в затънтен арктически район, за да успокоят и преместят десетки гладни бели мечки, които са обсадили хората, живеещи там.

Това е било направено, след като местните власти в архипелага Нова Земя с население от около 3000 души са помолили за помощ.

"Никога не е имало такова масово нашествие на полярни мечки", коментира Жиганша Мусин, ръководител на местната администрация, допълвайки: "Те буквално преследват хората."

Александър Минаев, който е заместник-ръководител на региона, добави: "Хората са уплашени и се страхуват да напуснат домовете си. Родителите не желаят да пуснат децата си на училище или на ясла и детска градина."

В района е било обявено извънредно положение.

Други кадри показват, че полярните мечки се хранят с боклук на местно сметище. Опитите да изплашат белите мечки с помощта на автомобилни клаксони и кучета са се провалили, уточнява ТАСС.

Русия категоризира полярните мечки като застрашен вид и отстрелването им е забранено от закона. Властите обаче предупреждават, че отстрелване може да се окаже необходимо, за да се гарантира безопасността на местното население, ако опитите за отстраняване на животните се провалят.

През 2016 г. петима руски учени бяха обсадени от полярни мечки в продължение на почти две седмици в затънтена метеорологична станция на остров Тройной, източно от Нова Земя.

Най-вероятно това необичайно поведение на белите мечки е заради климатичните промени, които водят до загуба на местообитания и дефицит на храна за най-големия сухоземен хищник на планетата. 

Webcafe