Безпрецедентните валежи и наводнения оставиха след себе си разрушения в Асам, като потопиха села, унищожиха посеви и разрушиха домове. Властите твърдят, че са засегнати 32 от 35-те района на страната, като през последната седмица са загинали най-малко 45 души, а над 4,7 милиона са били разселени, съобщи АП.

Проливни дъждове връхлетяха и съседния щат Мегхалая, където през последната седмица са загинали 18 души. В Асам правителството откри 1425 лагера за разселени хора, но властите твърдят, че работата им е затруднена от интензивността на бедствието. Дори спасителните лагери са в окаяно състояние.

Наводнения и бури взеха жертви в Индия и Бангладеш

Наводнения и бури взеха жертви в Индия и Бангладеш

Очаква се валежите да продължат

Наводненията редовно нанасят поражения върху живота и поминъка на милиони хора, живеещи в близост до плодородните брегове на могъщата река Брахмапутра, често наричана спасителната линия на Асам. Експертите обаче твърдят, че фактори като изменението на климата, неконтролираните строителни дейности и бързата индустриализация са увеличили честотата на екстремните метеорологични явления.

За втори път тази година Асам се бори с такива жестоки наводнения - през май загинаха най-малко 39 души. По данни на метеорологичната служба този месец в щата вече са отчетени валежи със 109 % над средните нива.