По традиция и тази година в град Памплона, област Навара в Испания се провеждат празниците на Сан Фермин.

Млади авантюристи и тази година тичат пред бикове по улиците на наварската столица. Участниците изпробват бързината и късмета си по 850-метрово трасе, като целта на тичащите пред биковете, е да стигнат до арените, където се организира корида.

Тазгодишните празниците се превърнаха в най-дългото и опасно досега състезание, информира АП.
13 души до момента са хоспитализирани, 7 от тях заради пробождания, а останалите 6 заради други наранявания.

Дванайсетте животни, които участват в състезанието - шест бика, тежащи по над 500 кг и шест млади добичета - са се разпръснали, малко след като са били пуснати по калдъръмената улица за шестата от общо осем планирани обиколки.

Един от биковете е нападнал няколко от състезателите, тичащи към арената за борба с бикове. Няколко мъже са били прегазени, а седем са били прободени от рогата на разярения бик.

Най-сериозно пострадали са 48-годишен мъж от Памплона, който е бил прободен в гърдите и 23-годишен мексиканец, който е с пробождания в стомаха. И двамата са в много тежко състояние, с опасност за живота.
Останалите състезатели, които са били прободени от бика са от Полша, Норвегия, Испания и САЩ и са на възраст между 23 и 50 години. Те също са в тежко състояние.

Десетки хиляди чуждестранни туристи са пристигнали за празниците на Сан Фермин в испанския град Памплона. Зрителите наблюдават надпреварата направо от улицата зад загражденията или близо до арената за борба с бикове. Някои си наемат балкон, за който плащат между 25 и 30 евро.

Опасната фиеста се провежда в Навара повече от четири века. Тя се превръща в туристическа атракция след като Хемингуей я описва в романа си "И слънцето изгрява".