Съединените щати възнамеряват да увеличат усилията си за популяризиране на ваксините срещу коронавирус в света и очакват да станат лидери в тази област. Това съобщи в понеделник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън по време на видео брифинг, организиран от пресцентъра за чуждестранни журналисти в Ню Йорк, цитиран от АП.

Байдън започва ударна ваксинация

Байдън започва ударна ваксинация

Целта е 90% от възрастното население да бъде обхванато

"Предвиждам, че докато продължаваме да ваксинираме цялото население на САЩ, можем да направим повече за останалия свят", каза той. "През следващите месеци съм убеден, че Съединените щати ще водят напредъка в достъпа до ваксини. по целия свят".

Над 90 млн. американци ваксинирани с една доза

Над 90 млн. американци ваксинирани с една доза

По-рано президентът Джо Байдън наложи краен срок до 1 май

Блинкън отбеляза, че САЩ полагат усилия за ваксинация в световен мащаб чрез механизма COVAX, който вече е отпуснал около 2 млрд. Долара за работа и възнамерява да осигури същото количество тази и следващата година. Освен това той смята, че усилията за борба с пандемията трябва да бъдат улеснени от завръщането на САЩ при Световната здравна организация (СЗО).

Фаучи: Децата на ваксинирани родители все още трябва да носят маски

Фаучи: Децата на ваксинирани родители все още трябва да носят маски

Оптимист е за летните детски лагери

"Това е изключително важно както за борбата с коронавируса, така и за изграждането на по-силна глобална здравна система, която ще помогне да се предотврати или смекчи следващата пандемия", каза Блинкън.