Земетресение с магнитуд 4,7 по Рихтер удари Босна и Херцеговина в 21:43 часа (22:43 българско време) на 30 декември, като епицентърът беше на 13 километра северно от град Зеница в централната част на страната, на дълбочина от 9 километра, съобщава Балканската редакция на радио "Свободна Европа".

Според Европейския и средиземноморски сеизмологичен център (EMSC) и Центъра за сеизмология на Федералния хидрометеорологичен институт на Босна и Херцеговина, интензитетът в епицентъра е бил VI-та степен по скалата на Меркали. Земетресението е усетено в широкия район на Централна Босна и Херцеговина.

В резултат на земетресението четирима души бяха ранени. Премиерът на кантона Зенич-Добой Незир Пивич съобщи във Фейсбук, че един от пострадалите е в планинското село Йелина, а трима са ранени от падащи строителни материали от сгради и къщи. Двама от ранените са настанени в кантоналната болница в Зеница. Полицията и службите на кантоналната администрация за гражданска защита са в повишена готовност и наблюдават ситуацията на място.

Директорът на Кантоналната администрация за гражданска защита на кантона Зенич-Добой Джавид Аличич информира, че един човек е бил ранен в резултат на падане на скала на магистрала M17 близо до Зеница, вероятно свързано със земетресението. Свлачището е станало на входа на тунела във Врандук, на участъка от главния път от Зеница до Добой.

Бяха съобщени и материални щети, включително повреди по фасадите на сгради в град Зеница и щети на къщи в зенишкото село Любетово, което се счита за най-тежко засегнато от бедствието.