Властите в Индия обявиха, че през изминалото денонощие са регистрирали рекордните 49 311 новозаразени с новия коронавирус (COVID-19), съобщават световните осведомителни агенции.

С това общият брой на заразените от началото на епидемията в страната достигна 1 287 945 души. По този показател Индия се нарежда на трето място в света след САЩ и Бразилия. 

Коронавирус: Индия не спира да чупи рекорда по новозаразени за денонощие

Коронавирус: Индия не спира да чупи рекорда по новозаразени за денонощие

От началото на епидемията в страната заразените са вече 1 238 635 души

През последните 24 часа са били регистрирани още 740 починали от COVID-19, като с това общият брой на жертвите от началото на епидемията в Индия вече е 30 601 души. По този показател страната е след САЩ, Бразилия, Великобритания, Мексико и Италия. 

Официалните данни обаче показват също така, че досега от болестта са се възстановили общо 817 208 пациенти.

Индия с нов черен рекорд - над 40 000 новозаразени с COVID-19

Индия с нов черен рекорд - над 40 000 новозаразени с COVID-19

Жертвите вече са близо 28 000

Ала мнозина експерти казват, че се правят малко тестове и мащабът на епидемията във втората по население страна в света може да е много по-голям от официално съобщаваната. 

Изследване за антитела, поръчано от правителството, показа тази седмица, че почти една четвърт от хората в столицата Ню Делхи са се срещали с вируса - почти 40 пъти повече от официалния брой.

6,6 млн. души в Ню Делхи с антитела

6,6 млн. души в Ню Делхи с антитела

23,48% имат антитела

Правителството на премиера Нарендра Моди наложи една от най-строгите блокади в света в края на март, но тя постоянно се разхлабва, за да ограничи опустошителното икономическо въздействие на пандемията.

Правителствата на отделни щати въведоха нови ограничения, след като заразените се увеличават в Бангалор и край големите градове Бихар, Западен Бенгал, Кашмир и части от Тамил Наду.

Южният щат Керала, по-рано приветстван като история на успеха и който вече е наложил частични ограничения, може да реши в понеделник да наложи пълна блокада в цялия щат.