В Мелбърн, втория най-населен град в Австралия, беше разпоредено налагането на блокада в продължение на шест седмици след огромен скок на заразените с новия коронавирус (COVID-19), съобщава ДПА.

Няколко седмици след повторното си отваряне за бизнес, Мелбърн, столицата на щата Виктория, както и съседният Мичъл Шиър, ще прилагат строги ограничителни мерки заради COVID-19 от полунощ в сряда, уточни премиерът на щата Даниел Андрюс.

Здравните власти обявиха днес 191 новозаразени с новия коронавирус във Виктория, което е едно от най-големите увеличения за един ден в Австралия от началото на пандемията.

За първи път от век: Австралия затвори граница между два щата заради коронавируса

За първи път от век: Австралия затвори граница между два щата заради коронавируса

Блокирано е движението между Виктория и Нов Южен Уелс

"Това са неустойчиво голям брой новозаразени. Трябва да сме реалисти по отношение на обстоятелствата, пред които сме изправени", изтъкна Андрюс.

"Смятам, че чувството на самодоволство се промъкна в нас... Мисля, че всеки от нас знае, че нямаме друг избор, освен да предприемем тези много, много трудни стъпки", подчерта още той. 

Местните жители няма да могат да напускат дома си, освен ако това не е за пазаруване на хранителни стоки, тренировка, медицински грижи и грижи за нуждаещи се и работа.

Гости не се допускат в домовете, а училищата в засегнатите райони няма да отворят вратите си за третия срок, който трябва да започне следващата седмица.

Австралия предупреди: Конспиративни теории осуетяват усилията за ограничаване на COVID-19

Австралия предупреди: Конспиративни теории осуетяват усилията за ограничаване на COVID-19

Повече от 10 000 души са отказали да бъдат тествани

Жителите на Мелбърн също така няма да могат да напускат града, като австралийските военни ще бъдат мобилизирани, за да подкрепят полицията за налагане на ограниченията, като са предвидени "значителни наказания", предупреди Андрюс.

"В края на краищата трябва да приемем това толкова сериозно, колкото приемаме пожарите. Това е двоица. Това е живот и смърт", каза той.

Съседният щат Нов Южен Уелс затваря вътрешната граница с Виктория от вторник вечерта, като военните са разположени на границата, която е с дължина 2100 километра.

Въпреки че по-голямата част от Австралия разхлабва ограниченията, наложени заради епидемията, в Мелбърн има скок на новозаразените през последните три седмици.

Южна Австралия отменя повторно отваряне на щата

Южна Австралия отменя повторно отваряне на щата

Нови огнища на коронавируса на континента