Австралийските власти затварят границата между двата най-многолюдни щата в страната за неопределен период от време, съобщава "Ройтерс".

Мярката влиза в сила от утре и цели да ограничи разпространението на коронавируса и в други части на Австралия освен в настоящото огнище в Мелбърн.

Обявеното днес решение бележи първия път от 100 години насам, когато границата между Виктория и Нов Южен Уелс е затворена. За последно движението между двата щата е било блокирано през 1919 г. по време на пандемията от испански грип.

След повече от месец Австралия регистрира нов смъртен случай от COVID-19

След повече от месец Австралия регистрира нов смъртен случай от COVID-19

За осми пореден ден се отчита двуцифрен ръст на заразените с вируса

Броят на случаите на COVID-19 в Мелбърн - столицата на Виктория, нарасна през последните дни. Това принуди властите да въведат строги мерки за социална дистанция в 30 предградия.

За едно денонощие Австралия регистрира 127 новозаразени, което е най-големият еднодневен скок в страната от началото на пандемията. След двуседмично прекъсване се съобщава и за нов смъртен случай от COVID-19, с който общият брой на починалите в страната вече е 105.

Този ход обаче вероятно ще повлияе негативно върху икономическото възстановяване на Австралия, тъй като страната върви към първата си рецесия от близо три десетилетия. Единствената друга вътрешна граница на Виктория - с щата Южна Австралия, вече е затворена.