Световната метеорологична организация, която е под шапката на ООН, предупреди, че пандемията COVID-19 ще увеличи рисковете от очакваното да бъде рекордно горещо лято в северното полукълбо, съобщава "Франс прес".

Световната метеорологична организация призова правителствата да направят планове да пазят хората в безопасност по време на горещи вълни, без да разпространяват новия коронавирус.

Тази година се очаква да бъде "поредният рекордно горещ сезон в северното полукълбо", изтъкна говорителката на Световната метеорологична организация по време на виртуална пресконференция в Женева.

"В момента преживяваме една от най-горещите години в историята. COVID-19 усилва рисковете за здравето от горещо време за много хора и усложнява задачата да бъде управляван", настоя тя. 

Агенцията към ООН в партньорство с неправителствени организации призова за по-сериозна подготовка, за да бъдат предпазени хората в горещото време, като същевременно се поддържа контрол върху пандемията.

Информационна поредица, която обхваща теми като вентилация, уязвими групи от населението и лични предпазни средства, се издава "за да сигнализира на политиците и хората, които вземат решения, да се опитат да им помогнат да се справят с предизвикателството на дуела между горещините и COVID-19", подчерта още говорителката на Световната метеорологична организация.

На някои места това, което обикновено би бил добър съвет по време на гореща вълна - като насочване към климатизирани закрити обществени пространства - противоречи на насоките за общественото здраве заради кризата с коронавируса.

В момента Индия изпитва голяма гореща вълна, като температурите достигат 47,5 градуса по Целзий в град Чуру в северозападния щат Раджастан.

"Индия изпитва гореща вълна и това е в същото време, докато Индия разхлабва ограничителните мерки", отбеляза още тя.

"Горещите вълни стават все по-чести и по-интензивни заради климатичните промени. Това оказва все по-голям стрес върху човешкото здраве и човешките здравни системи", добави тя.