След като реакцията на САЩ към пандемията от новия коронавирус (COVID-19) се разделя по партийна линия, анализ на информационната агенция "Ройтерс" може да помогне да се обясни защо: нивата на смъртност в районите, които гласуват предимно за Демократическата партия, са тройно по-високи от тези в районите, където Републиканската партия е водеща политическа сила.

Към сряда американските окръзи, които са гласували за демократката Хилари Клинтън на президентските избори през 2016 г., отчитат 39 починали от новия коронавирус на 100 000 жители, показва анализ на демографски данни и данни от системата на общественото здравеопазване на САЩ.

В окръзите, които са гласували за републиканеца Доналд Тръмп, 13 на всеки 100 000 души са умрели от вируса.

Неравномерното въздействие отразява непропорционалния брой на жертвите, който взе инфекциозната болест в гъстонаселени градове, гласуващи предимно за демократите като Ню Йорк. Селските райони и отдалечените предградия, които обикновено подкрепят републиканците, са далеч по-малко засегнати.

36 000 жертви на коронавирус в САЩ заради мудните действия на правителството

36 000 жертви на коронавирус в САЩ заради мудните действия на правителството

Мерките влязоха в сила в средата на март

Моделът е валиден и извън Ню Йорк, епицентъра на епидемията в САЩ. Демократичните окръзи в 36 от 50 американски щата колективно отчитат по-висока смъртност от републиканските окръзи.

В щата Мериленд, където болестта е убила повече от 2000 души, смъртността в демократичните предградия на Вашингтон е четири пъти по-висока, отколкото в консервативните окръзи в района.

В щата Канзас, който е регистрирал 152 жертви, смъртността е седем пъти по-висока в двата окръга, които подкрепят Клинтън, отколкото в останалата част на щата.

Има и изключения. Републиканските окръзи отчитат по-висока смъртност в щатите Делауеър, Небраска и Южна Дакота, където болестта се разпространи чрез месокомбинати. Републиканските окръзи са по-силно засегнати в щатите Монтана, Ню Хемпшир, Ню Мексико, Северна Дакота и Тексас, където нивата на смъртност са доста под средните за страната.

Партийните нагласи отразяват географското разделение.

Виден учен в САЩ предупреди: Не разчитайте скоро на ваксина срещу COVID-19

Виден учен в САЩ предупреди: Не разчитайте скоро на ваксина срещу COVID-19

След като заразените по света са вече над 5 млн. души

Проучване на "Ройтерс"/Ipsos сред 1 115 възрастни в САЩ, проведено в понеделник и вторник, е установило, че почти половината от демократите са "много притеснени" за вируса, в сравнение с една трета от републиканците.

Други социологически проучвания сочат, че републиканците са по-нетърпеливи до бъдат премахнати ограниченията, които целят забавяне на разпространението на коронавируса в САЩ, които са начело в света с над 93 000 жертви и повече от 1,55 млн. заразени.

Контрастът е особено остър в щата Мичиган, където хладилни камиони съхраняват трупове на паркингите на болниците в Детройт, докато въоръжени мъже протестират срещу ограниченията за бизнеса пред сградата на щатския конгрес. Шерифите в няколко окръга, клонящи към републиканците, казаха, че няма да наказват фирмите, които се противопоставят на правилата, наложени от губернатора от Демократическата партия Гретхен Уитмър.

Тръмп, който спечели с малка разлика Мичиган през 2016 г., трябва да посети щата днес. Той притисна Уитмър да премахне ограниченията с надеждата за съживяване на икономиката преди президентските избори през ноември.

Още 1 561 починали от COVID-19 в САЩ за 24 часа

Още 1 561 починали от COVID-19 в САЩ за 24 часа

Страната е на първо място в света по жертви и заразени

Окръзите в Мичиган, които подкрепиха Клинтън през 2016 г., колективно съобщават за 79 починали на 100 000 души. Окръзите, които подкрепиха Тръмп, отчитат 25 жертви на 100 000 души.

Републиканският социолог Стив Мичъл коментира, че избирателите в щата са рязко разделени по партийна линия. Демократите се страхуват, че ще се разболеят, докато републиканците се притесняват повече от икономическите щети от затварянията в цялата страна, което доведе до огромен ръст на безработицата.

"Те не виждат голям брой заразени в своя район и се чудят защо се отнасят към тях по същия начин като град Детройт", отбеляза той.

Консервативната активистка Мишел Грегоар настоя, че хората не трябва да променят поведението си, за да избегнат коронавируса.

"Не можете да се поставите в балон", каза тя.

Конгресменът от Демократическата партия в щата Мичиган Лесли Лав, чийто район включва част от Детройт, заяви, че партийното разделение ѝ напомня за реакцията в цялия щат на предишни проблеми, които са най-силно разпространени в черните квартали.

"Това е същият тип прекъсване: "Ако не ми се случва, ако не е в задния ми двор, тогава това е технен проблем, а не наш", посочва тя и допълва: "Все пак това ще е ваш проблем."

Тръмп горд, че САЩ са начело по поразени от COVID-19, било знак за качество

Тръмп горд, че САЩ са начело по поразени от COVID-19, било знак за качество

Защото САЩ правели много повече тестове от другите