Украинците се втурнаха да се ваксинират днес, след като Киев въведе нови мерки срещу COVID-19, докато се бори с нов ръст на заразените с коронавируса, информира "Франс прес".

Страната днес отчете рекорден брой имунизации, като повече от 291 000 души са ваксинирани през последните 24 часа. Това е най-високото число от началото на ваксинационната кампания в Украйна през февруари.

Повече от 1,6 млн. украинци са получили ваксина през последната седмица според данните, в сравнение с 906 000 ваксинирани през предходните седем дни.

Втори пореден ден черни COVID-19 рекорди в Украйна

Втори пореден ден черни COVID-19 рекорди в Украйна

Въпреки по-строгите ограничения, наложени през миналия месец

Властите в страната с около 41 млн. души население първоначално изпитаха затруднение да набавят ваксини.

Те също така се бориха, за да убедят колебливото за ваксинирането население да получи игла.

"Ваксинирайте се! Това е единственият начин да се предотврати бързото разпространение на вируса... и да се спасят човешки животи", подчерта кметът на Киев Виталий Кличко в "Телеграм".

Втурването за ваксиниране дойде, след като отново бяха наложени ограничения миналата седмица в няколко региона, силно засегнати от ръста на заразените.

Опашки за ваксиниране срещу COVID-19 в Украйна след рекорден брой починали и заразени

Опашки за ваксиниране срещу COVID-19 в Украйна след рекорден брой починали и заразени

Рекордните 546 починали за 24 часа

Хората, които посещават и работят на обществени места, включително кина и фитнес зали, трябва да бъдат ваксинирани от събота.

Вчера Украйна отчете рекордните 734 починали от COVID-19 в бившата съветска република, която има недостатъчно ресурси за обществено здравеопазване.

Въпреки че три ваксини са масово достъпни в Украйна - AstraZeneca, Pfizer и китайската CoronaVac - само 18 процента от страната е напълно ваксинирана.

Украйна е регистрирала от началото на епидемията повече от 2,8 млн. заразени с коронавируса, от които 65 000 души са починали.