Най-малко 87 души са загинали, а десетки все още се водят за изчезнали, след като наводнения и свлачища засегнаха Индонезия и съседния Източен Тимор, съобщиха местните власти, цитирани от "Франс прес".

Проливният дъжд e отприщил потоп и последвали свлачища, превръщайки малките общности в пустини от кал и изкоренени дървета и принуждавайки хиляди да се приютяват.

Циклоните продължиха да удрят тежко засегнатия регион и днес, затруднявайки усилията за достигане до хванати в капан оцелели.

Индонезийската агенция за бедствията уточни, че до момента са загинали около 66 души.

Още 21 души също са загинали в Източен Тимор, отбеляза служител в малката полуостровна страна с 1,3 млн. души, която се намира между Индонезия и Австралия.

Много от загиналите са в потопената столица на Тимор Дили.

В затънтената индонезийска община Източен Флорес калта е заляла домове, мостове и пътища, докато силни вълни са попречили на екипите за издирване да получат достъп до най-тежко засегнатите райони.

На Лембата, остров източно от Флорес, части от някои села са били потопени надолу по планински поток от кални потоци и отнесени до брега на океана.

Индонезийският президент Джоко Видодо изрази "най-дълбоки съболезнования" за опустошението.

"Разбирам дълбоката скръб, претърпяна от нашите братя и сестри заради това бедствие", отбеляза той в общонационално обръщение.

В целия регион жители са се стичали във временни приюти или са намирали подслон в онова, което е останало от домовете им.

"Евакуираните се разпределят. Има стотици във всеки подрайон, но мнозина други остават вкъщи", уточни Алфонс Хада Бетан, ръководител на агенцията за бедствията в Източен Флорес и допълни: "Те се нуждаят от лекарства, храна, одеяла."

Около 2500 души са били евакуирани в Източен Тимор.

Проливните дъждове въпрепятстваха усилията за намиране на оцелели.

"Подозираме, че много хора са погребани, но не е ясно колко са изчезналите", каза Бетан.

В Лембата местните власти са били принудени да разположат тежко оборудване, за да отворят отново пътищата.

Снимки от острова показаха боси местни жители, които се промъкват през кал и покрай срутени къщи, за да евакуират жертви на импровизирани носилки.

Фаталните свлачища и наводненията са често срещани в архипелага в Югоизточна Азия по време на дъждовния сезон.

През януари светкавични наводнения удариха индонезийския град Сумеданг в Западна Ява, при което загинаха 40 души.

А миналия септември най-малко 11 души загинаха при свлачища на Борнео.

Агенцията за бедствията в страната е изчислила, че 125 млн. индонезийци - почти половината от населението на страната - живеят в райони, застрашени от свлачища.

Бедствията често са причинени от обезлесяване според природозащитници.