Дори ако се сложи край на боевете в Газа, още около 8000 души в анклава може да умрат през следващите шест месеца. Това показва доклад на независими изследователи от САЩ и Великобритания, съобщава "Ройтерс".

Причината е кризата в общественото здравеопазване, причинена от войната между Израел и "Хамас".

Болниците в Газа са опустошени от сраженията и над 85% от 2,3-милионното население са оставени без дом. Расте броят на случаите на заболявания като диария, както и на недохранване в пренаселени приюти.

Прогнозата е на академици от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина и Центъра за хуманитарно здраве "Джонс Хопкинс" в Съединените щати и е част от по-широки проучвания за свръхвисокия брой на смъртните случаи, до които конфликтът може да доведе в Газа през следващите шест месеца. В доклада се уточнява, че не е включен Израел, тъй като системата за обществено здравеопазване на страната не е засегната.

ЕС: Операция на Израел в Рафах ще е абсолютна катастрофа

ЕС: Операция на Израел в Рафах ще е абсолютна катастрофа

Няма как да бъдат избегнати цивилни жертви

В случай че боевете продължат или ескалират, травматичните наранявания ще са причина за по-голямата част от смъртните случаи в Газа, прогнозират изследователите. Смъртните случаи вследствие на недохранване, инфекциозни заболявания като холера и липсата на достъп до грижи за заболявания като диабет обаче също ще причинят смъртта на хиляди хора.

В най-лошия сценарий, при който боевете ескалират и има значителни огнища на болести, до началото на август може да умрат приблизително 85 570 души, като 68 650 смъртни случаи ще бъдат свързани с травматични наранявания.

Дори при прекратяване на огъня през същия период могат да умрат около 11 580 души, в случай че болест усложни предизвикателствата на възстановяването на санитарната и здравната система в Газа. Приблизително 3250 от тези смъртни случаи ще се дължат на дълготрайни усложнения от наранявания от травми, а 8330 - от други причини, изчислява се в доклада.

Според официалните данни на Министерството на здравеопазването на Газа над 29 000 души са били убити в боевете от 7 октомври насам.

Прогнозата за смъртните случаи включва както цивилни, така и бойци. Изследователите предупреждават, че непредвидимият характер както на войната, така и на епидемиите от болести означава, че възможният диапазон в броя им е широк.

Гутериш: Ивицата Газа е в разгара на "епична хуманитарна катастрофа"

Гутериш: Ивицата Газа е в разгара на "епична хуманитарна катастрофа"

Заседание на Съвета за сигурност за ситуацията в палестинския анклав