Огромното топене на ледената покривка на Гренландия, причинено от необичайно високи температури през 2012 г., е имало трайно въздействие върху способността ѝ да абсорбира и складира бъдеща топяща се вода, показва ново изследване, съобщава "Франс прес".

Авторите на изследването посочват, че това е доказателство за това как еднократни или редки метеорологични събития могат да окажат трайно въздействие върху замръзналите пространства на Земята и въздействащ ефект върху световните морски равнища.

400 млн. души заплашени от наводнения, ако Гренландия продължи да се топи

400 млн. души заплашени от наводнения, ако Гренландия продължи да се топи

Ледената покривка на Гренландия се топи седем пъти по-бързо в сравнение с преди три десетилетия

През лятото на 2012 г. голяма част от Арктика изнемогваше в рядка гореща вълна, при която сини езера проблясваха през по-рано замръзналата ледена покривка на Гренландия.

Използвайки усъвършенствани техники за моделиране, екип от изследователи от САЩ повторно е анализирал данни от радари, събрани от полети от операция IceBridge на НАСА между 2012-2017 г., за да интерпретират топенето близо до повърхността на ледената покривка.

Районите на ледената покривка, които не са претърпели екстремно топене, могат да съхраняват топена вода в горните си около 50 метра, предотвратявайки изтичането ѝ в океана.

И летището в Гренландия стана жертва на глобалното затопляне

И летището в Гренландия стана жертва на глобалното затопляне

Налага се да бъде затворено, защото пистите му се топят

Но екипът е установил, че топенето през 2012 г. се е замразило отново в слой гладък лед, създавайки хлъзгави условия, които могат да ускорят движението му и да изпратят парчета в океана.

В някои части на ледената покривка на Гренландия екипът е установил, че разтопеният слой е намалил капацитета си за съхранение до само пет метра.

"Когато имате тези екстремни, еднократни години на топене, това не просто добавя повече към приноса на Гренландия за повишаването на морското равнище през тази година", пояснява водещият автор на изследването Райли Кълбърг от Станфордския университет, като допълва: "Това също така създава тези постоянни структурни промени в самата ледена покривка."

Снимка разкрива суровата реалност на топенето на леда в Гренландия

Снимка разкрива суровата реалност на топенето на леда в Гренландия

Нови доказателства за отраженията на климатичните промени

Ледената шапка на Гренландия преживя пет рекордни сезона на топене от 2000 г., последно през 2019 г.

Сателитни данни от 2021 г. показаха, че само за няколко дни през юли цели 97% от повърхността на ледената покривка са се размразили.

А тъй като полюсите се затоплят значително по-бързо от останалата част на планетата, по-екстремното и редовно горещо време над Арктика ще увеличи топенето в Гренландия.

"Обикновено бихме казали, че ледената покривка просто ще пренебрегне времето - ледените покривки обикновено са големи, спокойни, бавни неща", отбелязва Дъстин Шрьодер, асистент по геофизика в училището за Земята, енергетиката и екологичните науки към Станфордския университет.

Климатични промени: Дъжд топи ледената покривка на Гренландия дори през зимата

Климатични промени: Дъжд топи ледената покривка на Гренландия дори през зимата

А това може да доведе до бедствие

"Това наистина е един от първите случаи, когато можете да кажете, шокиращо в някои отношения, тези бавни, спокойни ледени покривки се безпокоят много за едно екстремно събитие в особено топла година", допълва Шрьодер.

Ледената покривка на Гренландия съдържа достатъчно замразена вода, за да повиши нивото на световното море с около шест метра, а заедно с огромните ледени шапки на Антарктида е сред най-сложните елементи, които се вземат предвид в климатичните модели.

Авторите на изследването, публикувано в списанието Nature Communications, могат да имат уроци, приложими за Антарктида, след като континентът изпитва по-горещи температури.

"Топящото събитие през 2012 г. влияе върху начина, по който ледената покривка реагира на стопяване на повърхността дори сега", изтъква Кълбърг.

"Тези структурни промени означават, че начинът, по който ледената покривка реагира на топенето на повърхността, ще бъде повлиян по-дълго", обяснява ученият.

Безпрецедентно топене на ледената шапка на Гренландия

Безпрецедентно топене на ледената шапка на Гренландия

Ако се разтопи, световното морско равнище ще се повиши със 7 метра