22 войници са убити при атаката срещу лагер, подслоняващ бежанци от Мали, в Нигер. За нападението са обвинени екстремисти, съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на представители на силите за сигурност.

Атаката срещу лагера в Тазалит, в региона Тауа на около 300 км североизточно от столицата Ниамей, е станала посред бял ден в четвъртък.

Около 30-40 тежковъоръжени мъже, говорещи на туарегски, извършиха атаката, убивайки 22 войници”, обясни служителят по сигурността. Той допълни, че атаката вероятно е извършена от джихадисти.

От Агенцията за бежанците на ООН потвърдиха броя на загиналите. В свое съобщение агенцията допълва, че има и петима ранени войници, а трима са успели да избягат.

Нападателите са отправили директно към поста по сигурността на лагера и с автоматично оръжие стреляли по войниците, които обядвали. Напуснали два часа по-късно, като пленили три автомобила, включително линейка, както и оръжия, храна и дрехи.

От Агенцията за бежанците посочват още, че повече от 50 000 малийци са потърсили убежище в Нигер.

Въпреки мирното споразумение и международната военна интервенция през 2013 г., големи територии от Мали все още са под контрола на местни и чуждестранни войски и остават обект на атаки от екстремистки групи.