Мощният парников газ метан изтича от инфраструктурата за природен газ в Европейския съюз заради течове и пробиви, показват видеозаписи, предоставени на "Ройтерс".

Използвайки инфрачервена камера на стойност 100 000 евро, Работната група за чист въздух (CATF) е установила, че метан изтича в атмосферата в 123 петролни и газови обекта в Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Италия, Полша и Румъния тази година.

Метанът, най-голямата причина за климатичните промени след въглеродния диоксид (CO2), е основният компонент на природния газ и е над 80 пъти по-мощен от CO2 през първите 20 години във въздуха.

"Спящият гигант": Метанът на Северния полюс започна да се освобождава

"Спящият гигант": Метанът на Северния полюс започна да се освобождава

Учени са открили доказателства, че залежите от замръзен метан

Понастоящем ЕС не регулира емисиите на метан в енергийния сектор, което означава, че компаниите, управляващи обектите, изследвани от CATF, не нарушават законите заради течове или пробиване на отвори.

Въпреки че някои страни членки изискват от фирмите да отчитат някои емисии, не съществува обща рамка, която да ги принуждава да следят по-малките течове или да ги отстраняват.

Това ще се промени.

През тази година ЕС предлага закони, които ще принудят петролните и газовите компании да наблюдават и отчитат емисиите на метан, както и да подобрят откриването и отстраняването на течове.

В енергийния сектор метанът се отделя умишлено чрез пробиване на отвори и случайно от обекти като резервоари за съхранение на газ, терминали за втечнен природен газ (LNG), компресорни станции на тръбопроводи и обекти за преработка на петрол и газ.

CATF са посетили над 200 обекта в седем страни от ЕС и са заснели емисии с инфрачервената камера в удобни позиции за откриване на въглеводороди, невидими с просто око, като метан.

В Антарктида откриха първо активно изтичане на метан от морското дъно

В Антарктида откриха първо активно изтичане на метан от морското дъно

"Това е мистерия, на която все още нямаме отговор"

"Щом го видите, не можете да не го видите", отбелязва Джеймс Турито от CATF, който е заснел емисиите, като допълва: "Ако имаме някаква надежда да постигнем само 1,5 градуса покачване на средната глобална температура, трябва да спрем тези течове."

Общо CATF са преброили 271 инцидента, като някои обекти са излъчвали метан от няколко места.

Турито уточни, че над 90% от обектите, които е посетил в Чехия, Унгария, Италия, Полша и Румъния, са излъчвали метан, докато в Германия и Австрия броят им е по-малък.

Селекция от термографията на CATF, която показва въглеводороди и летливи органични съединения, е била прегледана от петима технически експерти, с които "Ройтерс" са се свързали.

Като се има предвид, че емисиите са били в инсталации, работещи с природен газ, а метанът е основният му компонент, те са стигнали до заключението, че емисиите, регистрирани от CATF, почти сигурно са метан.

В един газов завод, собственост на италианската петролно-газова компания Eni, близо до град Пинето на адриатическото крайбрежие на Италия, метанът изглежда изтича от ръждясала дупка в резервоар.

Нов проблем пред климата и човечеството - метанът от добитъка

Нов проблем пред климата и човечеството - метанът от добитъка

Досега се обръщаше повече внимание на въглеродния диоксид

Кадрите хващат моментна снимка на емисиите на всеки обект в даден ден, така че не могат да определят количествено обема метан, отделян за по-дълги периоди.

Това, което разкриват, са емисиите, които биха могли да бъдат избегнати, ако собствениците на инфраструктурата използват търговски достъпна технология за измерване и намаляване на емисиите, подчертаха експерти по емисиите.

"Ако има пукнатини в резервоарите за съхранение, сравнително лесно е да се поправят резервоарите", настоява Джонатан Дорн, експерт по качеството на въздуха в Abt Associates.

Турито уточни, че се е обадил на спешен номер за съобщаване на течове на обекта на Eni, но телефонът не е работел.

От Eni са заявили, че течът в Пинето е от воден резервоар, който би имал незначително количество газ и че е бил открит и отстранен по време на редовна поддръжка.

"Засилваме усилията си в осъществяването на периодични кампании за откриване на течове и мониторинг на поправки", уверили са от Eni и са добавили, че подкрепяли регулациите на ЕС за справяне с емисиите на метан.

Брюксел предупреди енергийните компании през октомври, че ще ги удари с нови правила за изтичания на газ, а също така обмисля ограничения за пробиви или изгаряне на метан.

"Комисията призовава компаниите в сектора на петрола, газа и въглищата да създадат по-стабилни програми за откриване на течове и ремонт, за да се подготвят за предстоящи предложения за законодателство, които ще направят такива програми задължителни", предупреди Брюксел.

Официален представител на ЕС е казал пред "Ройтерс" този месец, че тъй като ЕС има малко "супер емитери" на метан, законодателството ще се съсредоточи върху справянето с по-малките, но далеч по-чести емисии, които се случват в цялата инфраструктура на енергийния сектор.

"Първото нещо е наистина да се опитаме да се справим с тези по-разпръснати емисии на метан, обхващащи целия енергиен сектор", отбеляза официалният представител, който е отказал да бъде назован.

Експерти твърдят, че новите правила ще разклатят нещата за всяка петролна и газова фирма в Европа, не на последно място защото ЕС обмисля да принуди компаниите да откриват и отстраняват и най-малките течове.

"Всяка компания има много да направи", казва Андрис Пиебалгс, професор в Училището за регулация във Флоренция и бивш еврокомисар по енергетиката.

Малко вероятно е новите правила да влязат в сила преди 2023 г., но Брюксел иска да ги въведе достатъчно рано, за да допринесе за целта си да намали нетните емисии на всички парникови газове с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

ЕС не е сам. Администрацията на американския президент Джо Байдън планира тази година да предложи нови правила за намаляване на емисиите на метан.

Американското издание "Ню Йорк Таймс" използва инфрачервена камера, за да идентифицира големи течове на метан в американски петролни и газови обекти през 2019 г., докато сателитни кадри, предоставени на "Ройтерс", разкриха огромни течове на метан от руски газопроводи.

Кадрите на CATF показват, че италианската енергийна компания SNAM е изпускала въглеводороди последователно в три дни по време на двуседмичен период от два комина на своя терминал за втечнен природен газ близо до град Специя на брега на Средиземно море.

Тим Доти, консултант по термографски изображения в енергийния сектор и бивш служител в Тексаската комисия по качеството на околната среда, настоя, че кадрите показвали, че комините "открито изпускат въглеводородни емисии".

В подземно хранилище на SNAM в Минербио близо до Болоня, инфрачервените кадри са показали струя метан, изтичаща от отдушник.

SNAM са заявили, че били член на Партньорството за петрол и газ метан (OGMP), доброволна група от енергийни компании, която се ангажира да подобри измерването и намаляването на метана. Eni също е член.

Експерт с опит от почти две десетилетия в големи петролни компании, който съветва американски фирми и органи по отношение на емисиите на метан, настоял, че кадрите от CATF показвали, че ЕС има проблем.

"Съществува тази градска легенда, че американската система за природен газ е непропорционално пробита в сравнение с останалия свят", каза експертът, който е отказал да бъде назован, като допълва: "Когато гледам тези видеа, те не изглеждат особено различни в сравнение със САЩ."

В световен мащаб концентрацията на метан в атмосферата се повишава. През април ООН заяви, че без дълбоко орязване на емисиите на метан през това десетилетие, целта на Парижкото споразумение за ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса няма да може да бъде постигната.

Веднъж след като метанът е в атмосферата, е невъзможно да се проследи обратно до определен източник, което означава, че по-доброто наблюдение в точката на емисиите е от ключово значение.

Нарастващата мрежа от спътници, търсещи метан, означава, че големи течове от хиляди тона годишно са по-лесни за идентифициране, но много по-малки течове остават незабелязани.