Горски пожар излезе извън контрол на гръцкия остров Крит днес. Местните властите наредиха евакуацията на четири жилищни селища, заради близостта им до някои домове. Това съобщиха от Reuters по данни на противопожарната служба на острова.

Един мъж е настанен за лечение в болница заради изгаряния и проблеми с дишането. Според свидетели мъжът е избягал от дома си в Маврос Колимбос по време на заповед за евакуация, но се смята, че се е върнал в селото, за да защити къщата си. Той се лекува в интензивното отделение на болницата, въпреки че степента на нараняванията му не е ясна, пише "Катимерини"

Евакуацията се случва на територията на селищата Ахлия, Галини, Агия Фотиа и Маврос Колимпос, като там живеят близо 300 души.

Пламъците, раздухани от силните ветрове, са се разпространили по склоновете на планинските гори източно от крайбрежния град Йерапетра. Около 120 пожарникари се борят с огъня, подпомагани от два хеликоптера.

Горските пожари са често срещани на острова през летните месеци. По данни на местното правителство изключително сухите, ветровити и горещи условия, които учените свързват с изменението на климата, са влошили ситуацията през последните години.

Миналата година горски пожар в Североизточна Гърция бушува в продължение на 11 дни. 20 души загинаха при бедствието, напомниха още от Reuters.

2023 е била най-горещата година от 100 000 г. насам

2023 е била най-горещата година от 100 000 г. насам

Тя чупи рекорда на предишната най-топла година със "забележителна" разлика