Горски пожари бушуват трети ден западно от гръцката столица Атина, съобщава "Ройтерс".

Огненото бедствие унищожи гори и домове и наложи евакуации на фона на подготовката на властите за нова гореща вълна, която може да усложни още повече условията в страната.

Тази сутрин беше подновено гасенето по въздух над градовете Мандра, западно от Атина, и Лутраки, близо до Коринтския канал, който разделя континентална Гърция от Пелопонес.

По данни на пожарната служба нов пожар е избухнал в гора на остров Родос. Три селища и хотел в планински район са евакуирани.

В континентална Гърция пожарникарите работиха през цялата нощ, за да удържат пламъците далеч от комплекс от крайбрежни рафинерии.

Два горски пожара бушуват край гръцката столица Атина, къщи са повредени

Два горски пожара бушуват край гръцката столица Атина, къщи са повредени

Единия е край село Куварас, а другия край морския курорт Лутраки

Днес четири самолета, изпратени от Италия и Франция, се присъединиха към гасенето. Пожарникари от цялата страна, подсилени от екипи от Румъния, Полша и Словакия, са изпратени да помогнат в борбата с пожарите.

Пожарите са често явление в Гърция, но през последните години по-горещите и по-сухи лета превърнаха Средиземноморието в гореща точка на горски пожари.

Тази седмица гръцката метеорологична служба предупреди за повишен риск от пожари, докато страната се възстановява от първата голяма гореща вълна за лятото. Втора гореща вълна се очаква да започне утре.

Пожарът, който избухна в понеделник в района на Дервенохория, на около 30 км северно от Атина, се разпространи бързо заради силни ветрове и достигна Мандра вчера, където изпепели къщи.

Регионът има горчив предишен опит с природни бедствия. През 2017 г. град Мандра беше засегнат от внезапни наводнения, които причиниха смъртта на 24 души.

Година по-късно 101 души загинаха в крайбрежния град Мати, източно от Атина, който беше изпепелен от горски пожар за броени часове.

Световната метеорологична организация предупреждава за смъртоносни жеги

Световната метеорологична организация предупреждава за смъртоносни жеги

Засилващите се горещи вълни предизвикват здравни предупреждения за Европа и САЩ