В четвъртък Гватемала обяви извънредно положение в областта на здравеопазването заради епидемията от денга, която досега е причинила смъртта на 22 души и е заразила хиляди през тази година.

Министърът на здравеопазването Франсиско Кома обяви мярката, която ще остане в сила в продължение на три месеца и ще доведе до повсеместна дезинфекция за унищожаване на комарите, които пренасят болестта.

По данни на здравното министерство досега през тази година са регистрирани над 12 200 случая на денга, което е повече от два пъти повече от същия период на 2022 г. Регистрирани са 22 смъртни случая.

Служителят на Гражданска защита Уолтър Монрой заяви, че с наближаването на дъждовния сезон ще има повече стояща вода, в която комарите да се размножават.

"Важността на тази намеса и на тази междуведомствена координация е да се предотврати увеличаването на настоящите случаи", каза той за извънредното положение.

През 2019 г. Гватемала регистрира най-големия брой случаи в историята си - над 50 000 годишно.

Денга уби повече от 600 души, Филипините обявиха национална епидемия

Денга уби повече от 600 души, Филипините обявиха национална епидемия

Денга е остро инфекциозно вирусно заболяване

Денгата е ендемично за тропическите райони заболяване, което причинява висока температура, главоболие, гадене, повръщане, болки в мускулите и в най-сериозните случаи - кървене, което може да доведе до смърт.

През април Световната здравна организация заяви, че денгата и други заболявания, причинени от вируси, пренасяни от комари, се разпространяват по-бързо и по-далеч поради изменението на климата.