Официалните изявления на Кремъл за пандемията от коронавирус в Русия тръбяха, че тя е планирана да бъде победена в близко бъдеще. Но всеобхватната пропаганда на Владимир Путин доведе до обратното, коментира германският в. "Ханделсблат".

Преди месец Кремъл заяви, че пандемията ще бъде победена до есента. Сега Путин ще трябва да признае поражение пред реалността: броят на смъртните случаи и новите случаи на коронавирусна инфекция нараства всеки ден, достигайки нови рекорди от самото начало на пандемията, обобщи журналистът Матиас Бругман.

И на всичкото отгоре всеки ден се случват все повече неуспехи: във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призна, че планът за ваксиниране на 60% от възрастното население до есента няма да успее.

В Русия рекордните 669 починали от COVID-19 за 24 часа

В Русия рекордните 669 починали от COVID-19 за 24 часа

От началото на епидемията в страната са починали повече от 135 000 души

С повече от 650 смъртни случая от коронавирус и над 20 000 нови инфекции, Русия достигна най-високите нива на коронавирус във вторник от началото на кризата. В отговор Путин призовава сънародниците си да се ваксинират. Но досега само 12,5% от руснаците са ваксинирани.

"Властите ни заблуждаваха твърде много пъти", обяснява Олег Лисенко, ръководител на московска брокерска фирма, за нежеланието на руснаците да се ваксинират. От екипа му от 20 души само той е бил ваксиниран. Има сериозно недоверие към властите, каза Олег Лисенко.

Това не е изненадващо: Путин също се ваксинира много късно, през месец март, и в същото време не и публично. Каква ваксина е получил 68-годишният президент, не бе съобщено, отбелязва "Ханделсблат". (бел. ред. Кремъл съобщи, че ваксината е "Спутник V")

Гватемала иска от Русия да ѝ връща пари, доставила само 150 хил. от 8 млн. платени дози "Спутник V"

Гватемала иска от Русия да ѝ връща пари, доставила само 150 хил. от 8 млн. платени дози "Спутник V"

Гватемала даде 20 дни на Русия да достави обещаните дози

Първоначално пандемията от коронавируса беше отхвърлена. След това те започнаха целенасочено да представят западните ваксини в лоша светлина и дори да финансират блогъри в Германия, за да дискредитират ваксината Biontech.

Всичко това само доведе до още по-голям спад в желанието на руснаците да се ваксинират, смята в. "Ханделсблат".

Според една от анкетите само 27% от руснаците биха искали да бъдат ваксинирани, 22% считат ваксината за неефективна, а според 27% това дори опасно. Това е шамар за Путин, който е толкова популярен, според масовата пропаганда.

Русия препоръчва COVID ваксинация всяка година

Русия препоръчва COVID ваксинация всяка година

На преболедувалите COVID-19 ще бъде позволено да се ваксинират шест месеца след възстановяването

Но дори и всички руснаци да искат да бъдат ваксинирани, няма достатъчно ваксини. Според Министерството на здравеопазването от началото на годината са произведени само 29,2 милиона двойни дози "Спутник V".

Спрямо други страни Русия се справя много бавно, заключава "Ханделсблат".