На фона на продължаващите разследвания в Гърция за причините, довели до големия пожар, унищожил стотици хектари гори на остров Евия миналата седмица, международните коментатори все повече обсъждат необходимостта от общ европейски авиофлот за борба с огнената стихия.

Към момента гръцките власти издирват двама заподозрени за палежите на остров Евия, макар и да не се изключва вариантът огънят да е тръгнал случайно, съобщава "Екатимерини".

Стотици са евакуирани от бушуващите пожари на гръцкия остров Евия

Стотици са евакуирани от бушуващите пожари на гръцкия остров Евия

200 пожарникари, 75 машини, 9 хеликоптера и 7 самолета се борят с огнената стихия

Вчера в Атина се проведе специална церемония по награждаването на испански и италиански пилоти, подпомагали гръцките си колеги в овладяването на огнената стихия. На нея специална реч държа Никос Хардалиас, началник на гръцката служба "Гражданска защита". Той отбеляза, че церемонията е особено важна, тъй като поставя началото на първото активиране на спасителната програма на ЕС, насочена към подпомагане на страните членки при пожари и други природни бедствия.

"Вашият принос е доказателство за общите европейски принципи на солидарност и защита живота и имуществото на европейските граждани", подчерта Хардалиас, изразявайки възхищение от смелостта на пилотите да се справят с "трудния и опасен пожар" миналата седмица.

Огнената стихия, избухнала във вторник, бушува три дни, като погълна общо 2260 хектара гори. Пожарникарите бяха силно затруднени заради силните ветрове и от обстоятелството, че огънят се разпростираше на трудно достъпни терени.

Идеята за общ европейски авиофлот, който да бъде използван за гасене на пожари, не е нова. Тя бе предложена първоначално през лятото на 2017 г. от тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Тогава причината да се заговори за този проект бяха катастрофалните горски пожари в Португалия.