Русия определи новината за повреда на газопровода между Естония и Финландия като тревожна и заяви, че атаката срещу газопровода "Северен поток" миналата година е опасен прецедент, съобщава "Ройтерс".

Подводният газопровод "Балтикконектор"(Balticconnector) и телекомуникационен кабел, свързващ Финландия и Естония, бяха повредени в неделя.

Вчера Хелзинки заяви, че аварията може да е в резултат на умишлено действие. Финландските власти уточниха, че се смята, че повредата на газопровода е настъпила във финландски води, а пробивът на телекомуникационния кабел - в естонски води.

По-рано днес пък естонският министър на отбраната Хано Певкур посочи, че повредата на газопровода е причинена от "доста голяма сила".

НАТО се заканва с решителен отговор при умисъл зад аварията на газопровода в Балтийско море

НАТО се заканва с решителен отговор при умисъл зад аварията на газопровода в Балтийско море

Това би се считало за нападение срещу критична инфраструктура на Алианса

"Нямам техническа информация, не знам дали нашите специални служби разполагат с такава, но, разбира се, това е доста обезпокоителна новина", посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по въпроса.

Той припомни, че в Балтийско море е имало опасни прецеденти - взривовете на газопроводите "Северен поток" през септември 2022 г., за които Москва обвинява САЩ и Великобритания, но двете страни отричат да са замесени.

"Знаем, че вече са създадени опасни прецеденти за извършване на терористични атаки срещу критични инфраструктурни обекти в Балтийско море, имам предвид атаките срещу газопроводите "Северен поток", отбеляза Песков.

Остава загадка кой стои зад атаката срещу "Северен поток".

Естония: Голяма сила е повредила газопровода в Балтийско море

Естония: Голяма сила е повредила газопровода в Балтийско море

Как ще реагира НАТО, ако държава стои зад аварията?

на 26 септември 2022 г., няколко необясними подводни експлозии разкъсаха газопроводите "Северен поток 1" и новоизградения "Северен поток 2", които свързват Русия и Германия през Балтийско море.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания, като и според двете страни те са били умишлени. Все още обаче не е установено кой е извършителят. Двете страни и Германия разследват инцидента.

Руското външно министерство обвини и трите страни в умишлено забавяне и в опит да прикрият кой стои зад атаката.