Властите в Хонконг са регистрирали 145 новозаразени с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие, от които 142 са се заразили на местна почва, което е нов дневен рекорд само часове след като полуавтономният град обяви най-строгите мерки досега за ограничаване на заразата, съобщава "Ройтерс".

Междувременно властите обявиха, че всички в Хонконг ще трябва да носят маски на публично място от тази седмица.

Маските задължителни в Хонконг сред ръст на заразени

Маските задължителни в Хонконг сред ръст на заразени

Служителите ще работят от вкъщи

Затягането на ограничителните мерки стана, след като хонконгските власти обявиха, че Китай ще помогне на властите да изградят спешна полева болница, за да се справят с ръста на пациентите.

"Епидемичната ситуация в Хонконг е забележително тежка", каза главният секретар Матю Чюн пред репортери, докато той обявяваше нови мерки, включително забрана на повече от двама души да се събират на обществено място, а на ресторантите им е разрешено да предлагат само храна за вкъщи.

Гъстонаселеният финансов хъб беше едно от първите места, засегнати от коронавируса, когато той излезе от континентален Китай, но първоначално имаше забележителен успех в контрола на заразата - подпомогнат отчасти от съзнателната общественост, използваща маски.

Хонконг с рекорден ръст на новозаразени с COVID-19

Хонконг с рекорден ръст на новозаразени с COVID-19

Отново се затягат ограничителните мерки

Заразените в Хонконг нараснаха през последния месец, но изглежда, че частичните мерки за социално дистанциране правят малко за ограничаване на нарастващия брой заразени.

Повече от 1000 заразени са регистрирани от началото на юли - повече от 40 процента от общия брой, откакто вирусът беше засечен за първи път в града в края на януари.

Новозаразените на ден са над 100 души през последните пет дни, а в града, чието население е от 7,5 млн. души, вече има над 2 700 заразени с 20 починали, застрашавайки да претоварят болниците.

Местните власти преди това обявиха планове за превръщането на голям изложбен център в близост до летището на града във временна полева болница.

Чюн уточни, че Пекин се е съгласил да помогне за изграждането на съоръжението с 2000 легла, подобно на използваното в централния китайски град Ухан, където за пръв път се появи смъртоносният вирус.

"Тези болници бяха изградени с невероятна скорост в континентален Китай", каза Чюн.

Здравните власти се опитват да открият източника на новото огнище.