Индия отчете рекорден ръст на заразените с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие, превръщайки се във втората страна след САЩ, която регистрира над 100 000 новозаразени в рамките на 24 часа, докато политиците организират масови предизборни митинги, пораждащи опасения от по-нататъшно разпространение на вируса, информира "Ройтерс".

Болниците в най-тежко засегнатия щат, Махаращра, са претоварени от пациенти. Махаращра съобщи за рекордните 57 074 новозаразени за денонощие.

Индия с небивал от 6 месеца ръст на новозаразените с коронавируса

Индия с небивал от 6 месеца ръст на новозаразените с коронавируса

Много щати обмислят нови ограничения на движението на хора

Заразените в рамките на денонощие в страната са се увеличили около 12 пъти, след като достигнаха многомесечно дъно в началото на февруари, когато властите разхлабиха повечето ограничения и хората до голяма степен спряха да носят маски и да спазват социално дистанциране.

Със 103 558 новозаразени Индия през последните 24 часа общият брой на заразените от началото на епидемията в страната вече е 12,6 млн. души, най-много след САЩ и Бразилия, показват данни на здравното министерство.

Индия е регистрирала най-много заразени през последната седмица в света. По-заразните варианти на вируса може да са изиграли роля при втората вълна, казват някои епидемиолози.

В Индия откриха нов щам на коронавируса с двойна мутация

В Индия откриха нов щам на коронавируса с двойна мутация

Днес Индия регистрира 47 262 нови случая и 275 починали

Още 478 души са починали през последното денонощие, което все още е едно от най-ниските нива на смъртност в света, като общият брой на починалите от началото на епидемията в Индия вече е 165 101 души.

Въпреки че случаите са нараснали експоненциално в близо дузина щати, политиците и министрите все още се изнасят речи пред предизборни митинги, на които присъстват десетки хиляди хора без маски, които се блъскат за пространство.

Министърът на здравеопазването в североизточния щат Асам, който в момента гласува да избере ново правителство, беше осмян в социалните мрежи през уикенда, след като заяви, че няма нужда от маски в неговия щат и че носенето на такава вреди на бизнеси като салони за красота.

Щатът Махаращра ще започне да затваря търговски центрове, кина, барове, ресторанти и места за поклонение от днес вечерта. Властите също така ще наложат пълен локдаун през уикендите, тъй като експертите се притесняват от недостига на легла за критични грижи в болниците, особено в по-малките му градове.

Индия, най-големият производител на ваксини в света, инжектира 77 млн. дози, откакто започна ваксинационната си кампания в средата на януари, като това е третият най-висок брой след САЩ и Китай.

Масовите религиозни събития тревожат Индия, тъй като случаите на COVID-19 нарастват

Масовите религиозни събития тревожат Индия, тъй като случаите на COVID-19 нарастват

Очакват се над 150 млн. посетители

Ваксинациите срещу COVID-19 на глава от населението в Индия обаче са по-ниски от много други страни, включително тази на по-населения Китай, който започна да имунизира своите граждани много по-рано.