Иран омаловажи ролята на турски дрон при намирането на мястото на катастрофата на хеликоптера на президента Ебрахим Раиси, съобщава "Ройтерс".

Вместо това Генералният щаб на иранската армия открои работата на своите собствени дронове.

Рано в понеделник турската Анадолска агенция съобщи, че турски дрон Akinci е идентифицирал "източник на топлина, за който се предполага, че са останките на хеликоптера, превозващ президента Раиси" и е споделил координатите си с иранските власти.

"Въпреки че Турция изпрати дрон, оборудван с камери за нощно виждане и термални камери, той не успя да локализира точно мястото на катастрофата поради липсата на оборудване за откриване и контролни точки под облака", посочиха от иранската армия, имайки предвид неблагоприятните метеорологични условия, за които се смята, че са приминили катастрофата.

Както Иран, така и Турция разполагат с голям арсенал от дронове и искат да демонстрират ефективността им за експортните пазари. Западните сили обвиниха Иран, че предоставя дронове на Русия за войната ѝ в Украйна.

Турски дрон е засякъл мястото на катастрофата с президентския хеликоптер в Иран

Турски дрон е засякъл мястото на катастрофата с президентския хеликоптер в Иран

Спасители бързат към мястото на инцидента

Запознати източници твърдят, че ирански дронове се използват и от суданската армия във войната ѝ срещу Силите за бърза подкрепа. Техеран обаче отхвърли тази информация.

Въоръжените сили на Иран обасниха, че не са били в състояние незабавно да изпратят свои собствени усъвършенствани дронове, оборудвани с радар със синтетична апертура, тъй като по време на инцидента те са били разположени в северната част на Индийския океан.

Мястото на катастрофата, където бяха извадени телата на президента Раиси и външния министър Хосейн Амирабдолахян заедно с тези на други официални лица, в крайна сметка беше открито в понеделник сутринта от иранските наземни спасителни сили и от дронове, изтеглени от Индийския океан, уточняват от армията.

Иранската официална информационна агенция ИРНА добави, че координатите, споделени от турските дронове, се различават със 7 км.

Иранската армия обясни, че е избрала Турция сред "приятелските страни" за помощ в спасителната мисия поради близостта ѝ до мястото на инцидента в северозападната част на страната.

САЩ получили молба от Иран да издирват хеликоптера на Раиси

САЩ получили молба от Иран да издирват хеликоптера на Раиси

Вашингтон не помогнал поради логистични причини