В района на изчезването на подводницата "Сан Хуан" е избухнал взрив. Това обяви говорителят на военноморските сили на Аржентина Енрике Балби, цитиран от световните информационни агенции.

"Беше получена информация за това, че е възникнал аномален, единичен, кратък, мощен феномен от неядрен характер, който съвпада с признаците на експлозия", уточни Балби.

По-рано днес американски самолет, участващ в издирвателната и спасителната операция, е засякъл обект в близост до последното известно местонахождение на подводницата. Засега обектът не е идентифициран.

US самолет засече обект до мястото, където изчезналата подводница подаде последния си сигнал
Обновена

US самолет засече обект до мястото, където изчезналата подводница подаде последния си сигнал

Засечен е силен шум няколко часа след изчезването на плавателния съд

Подводницата на аржентинските военноморски сили прекъсна комуникационната си връзка с командването на 15 ноември по пътя си от пристанището Ушуайя до базата си в град Мар дел Плата. На борда на подводницата е имало 44 души екипаж, като тя е разполагала с кислород до 22 ноември (вече е 23 ноември).

По-рано се съобщаваше, че по време на последната осъществена връзка с подводницата, екипажът е съобщил за възникнало произшествие - "късо съединение".

Изчезналата подводница е построена в Германия и е включена в състава на аржентинския флот през 1985 г. Дължината на плавателния съд е 66 метра, като развива скорост от 25 възела.